Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Απορρίπτει τις επικρίσεις για την υπόθεση Ναβάλνι

Στο «σίριαλ» Αλεξέι Ναβάλνι, ηγέτη της αντιπολίτευσης που στηρίζουν οι δυτικές κυβερνήσεις, ο οποίος κρατείται από τις ρωσικές αρχές, δόθηκε χτες συνέχεια: Η ρωσική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν θα λάβει υπόψη τις εκκλήσεις των δυτικών χωρών για την απελευθέρωση του Αλεξέι Ναβάλνι, εκφράζοντας παράλληλα «ανησυχία» για τις εκκλήσεις του για «παράνομες» μαζικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

«Πρόκειται για απολύτως εσωτερική υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αναμειχθεί σε αυτήν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι ο Ναβάλνι πρέπει να λογοδοτήσει για την παραβίαση των όρων της αναστολής ποινής φυλάκισης που του έχει επιβληθεί, ενώ απέρριψε ως «ανοησίες» το ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν φοβάται τον Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι συνελήφθη την Κυριακή, μόλις έφτασε στη Ρωσία από τη Γερμανία, όπου είχε μεταφερθεί μετά από την καταγγελία του ότι δηλητηριάστηκε από τη ρωσική κυβέρνηση τον με νευροτοξικό παράγοντα Νόβιτσοκ. Ωστόσο τόσο οι γερμανικές αρχές όσο και άλλων χωρών που θεωρούν βέβαιη τη δηλητηρίαση δεν δέχονται να δώσουν στη ρωσική πλευρά τις εξετάσεις και όλα τα στοιχεία για την υγεία του Ναβάλνι.

Πάντως, ο Ναβάλνι από τις φυλακές της Μόσχας «Ματρόσκαγια Τισινά», στις οποίες κρατείται από χτες καταδικασμένος σε 30 μέρες επειδή παραβίασε τους όρους αναστολής προηγούμενης ποινής, που ο ίδιος θεωρεί προκατασκευασμένη, ανάρτησε στη σελίδα του στο Instagram μήνυμα για τις συνθήκες κράτησής του. Σε αυτό γράφει ότι είναι «ένα μικρό δωμάτιο από το οποίο δεν σ' αφήνουν να βγεις. Υπάρχει παράθυρο, σιδερένιο κρεβάτι» και υπογραμμίζει πως δεν μετανιώνει που γύρισε στη Ρωσία, δηλώνοντας ότι «θα αγωνιστεί ενάντια στην ανομία και τη διαφθορά». Μερικές ώρες νωρίτερα ο γραμματέας της Κοινωνικής Επιτροπής Παρατηρητών της Μόσχας, Αλεξέι Μέλνικοφ, είχε ανακοινώσει ότι επισκέφθηκε τον Ναβάλνι στη φυλακή όπου είναι μόνος του σ' ένα δωμάτιο για τρεις επειδή μετά την άφιξή του από το εξωτερικό πρέπει να βρίσκεται σε καραντίνα για διάστημα δύο βδομάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ