Τετάρτη 20 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Στη Γερουσία η συζήτηση για ψήφο εμπιστοσύνης

Ο Τζ. Κόντε χτες στη Γερουσία

ANSA

Ο Τζ. Κόντε χτες στη Γερουσία
Συνεχιζόταν μέχρι αργά χτες το βράδυ η συζήτηση στη Γερουσία της Ιταλίας για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Κόντε, από την οποία την περασμένη βδομάδα αποχώρησε η «Ζωντανή Ιταλία» (IV) του Ματέο Ρέντσι.

Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα το βράδυ η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, με τη θετική ψήφο 321 από τους 630 βουλευτές. Για να ολοκληρωθεί η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης απαιτείται η πλειοψηφία της Γερουσίας των 321 μελών. Να σημειωθεί ότι οι βουλευτές της IV απείχαν, αλλά δεν καταψήφισαν.

Απευθυνόμενος στους γερουσιαστές, ο Κόντε είπε ότι «οι λόγοι για να έχουμε ενωμένη κυβέρνηση έχουν αυξηθεί». Κατηγόρησε την IV ότι ενώ συμμετείχε στην κυβέρνηση διατύπωνε προτάσεις που «ήταν καθαρά διασπαστικές ως προς τις ευαισθησίες άλλων κομμάτων στην κυβερνητική πλειοψηφία».

Από τη δική του μεριά, ο Ρέντσι είπε ότι «η χώρα χρειάζεται μια ισχυρότερη κυβέρνηση (...) Δεν ζητήσαμε πολυθρόνες αλλά ανοιχτή συζήτηση για το μέλλον της χώρας. Είναι η κατάλληλη στιγμή για μια ειλικρινή συζήτηση». Μεταξύ άλλων εμφάνισε τα χρήματα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (η αξιοποίηση των οποίων αποτελεί πεδίο ενδοαστικών διαφωνιών) ως ιστορική ευκαιρία, και κάλεσε την κυβέρνηση τις αμέσως επόμενες βδομάδες «να βάλει στο επίκεντρο της δράσης της τις ιδέες και όχι τις προσφορές κυβερνητικών θέσεων».

Αντιπαράθεση και για τα εμβόλια

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, αντιδράσεις προκάλεσε το αίτημα της Λετίτσια Μοράτι, αντιπροέδρου της περιφέρειας της Λομβαρδίας και πρώην δημάρχου του Μιλάνου, για πιο γρήγορη διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού «στις περιφέρειες οι οποίες συμβάλλουν με τον πιο καθοριστικό τρόπο στο ΑΕΠ της χώρας». Την ίδια στιγμή, ο περιφερειάρχης της Λομβαρδίας άσκησε ένσταση κατά της απόφασης να κηρυχθεί η περιοχή «κόκκινη ζώνη» (υψηλού κινδύνου για τη διασπορά του κορονοϊού), υποστηρίζοντας ότι τα δεδομένα για τη Λομβαρδία δεν έχουν ερμηνευτεί σωστά και κανονικά θα έπρεπε να ανακηρυχθεί «πορτοκαλί».

Θυμίζουμε ότι συνολικά ο ιταλικός βορράς - που συγκεντρώνει μερικές από τις σημαντικότερες βιομηχανικές ζώνες όχι μόνο της Ιταλίας, αλλά της ΕΕ γενικά - είχε μετατραπεί και την άνοιξη σε μεγάλη εστία διάδοσης του νέου κορονοϊού, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες να αρνούνται στην πράξη κάθε μέτρο ουσιαστικής προστασίας της δημόσιας υγείας, απαιτώντας από την κυβέρνηση το ξεχαρβάλωμα των πρωτοκόλλων ασφαλείας, ώστε να διευκολυνθεί η κερδοφορία τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ