Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Από τη Μαύρη Θάλασσα έως τις ακτές της Β. Αφρικής

Από την «εξειδίκευση» της Ναυτικής Στρατηγικής του ΝΑΤΟ προκύπτουν και τα πιο άμεσα επιχειρησιακά καθήκοντα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, άρα και τα μέσα που χρειάζεται να διαθέτει για να ανταποκριθεί. Με τομέα ευθύνης τη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, το ελληνικό ΠΝ αναλαμβάνει αποστολές για λογαριασμό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας μίλια μακριά από τη βάση του, οι οποίες βέβαια καμία σχέση δεν έχουν με την άμυνα και την υπεράσπιση των κυριαρχικών συμφερόντων της χώρας. Ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα:

  • Το 2016, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, πάρθηκαν αποφάσεις για την προώθηση της στρατιωτικής παρουσίας του ΝΑΤΟ σε Πολωνία, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία, όπως και για «προσαρμοσμένη προωθημένη παρουσία» (tailored forward presence) στη Μαύρη Θάλασσα. Ειδικά για αυτήν την περιοχή, το ΝΑΤΟ αναφέρει σε κείμενά του ότι «οι σύμμαχοι συνεισφέρουν δυνάμεις και δυνατότητες σε ξηρά, θάλασσα και αέρα». Ενας από αυτούς τους «συμμάχους» είναι και η Ελλάδα.
  • Την ίδια χρονιά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενη την «προσφυγική κρίση», κάλεσε τη ΝΑΤΟική αρμάδα SNMG2 να «απλώσει» τα πλοία της στο Αιγαίο, δίνοντας και μ' αυτόν τον τρόπο το πρόσχημα στα ΝΑΤΟικά πλοία να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τον πλου ρωσικών πλοίων από τα Δαρδανέλια έως τη Συρία και στην Ανατολική Μεσόγειο ευρύτερα. Στα επόμενα χρόνια, πολλές φορές πλοία της αρμάδας (στην οποία εντάσσονται και ελληνικά) αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο της δύναμης και μπήκαν για «ασκήσεις» και «συνεκπαιδεύσεις» στη Μαύρη Θάλασσα.
  • Από κοντά και η έτερη αρμάδα του ΝΑΤΟ που επιχειρεί στη Μεσόγειο, η SNMCMG2, όπου τη διοίκηση για το διάστημα από τις 15/6/2020 έως τις αρχές Γενάρη φέτος είχε το ελληνικό ΠΝ, με Ελληνα διοικητή και ναυαρχίδα της το πλοίο «Αλιάκμων». Επισημαίνοντας τη συνεισφορά αυτή, το ΝΑΤΟ τονίζει ότι «το ελληνικό ΠΝ ηγήθηκε της SNMCMG2, παρέχοντας στο ΝΑΤΟ συνεχή παρουσία στη Μεσόγειο και στη Μαύρη Θάλασσα (αναπτύχθηκε εκεί δύο φορές), διασφαλίζοντας τους Συμμάχους και αποτρέποντας τυχόν επιτιθέμενους».
  • Με πρόσχημα επίσης την «παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης», το ΝΑΤΟ διεξάγει τα τελευταία χρόνια την επιχείρηση «Sea Guardian» στη Μεσόγειο, βασικό κομμάτι της οποίας είναι οι λεγόμενες «εστιασμένες επιχειρήσεις». Η συγκρότηση δηλαδή αρμάδων από «συμμαχικά» πλοία που πλέουν σε συγκεκριμένες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, ελέγχοντας ό,τι κρίνουν «ύποπτο» για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας. Στις επιχειρήσεις αυτές πάντα ανατίθεται βασικός ρόλος στις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.
  • Αλλο ένα σημείο όπου ο ελληνικός στόλος σπεύδει να κάνει βήματα είναι οι αποστολές συνοδείας αεροπλανοφόρων από ΗΠΑ και Γαλλία στην Ανατολική Μεσόγειο, με ελληνικές φρεγάτες να εντάσσονται στις ομάδες κρούσης αυτών των γιγαντιαίων πλοίων. Μια τέτοια αποστολή απαιτεί «φρέσκα σκαριά», φορτωμένα με σύγχρονα όπλα, σε αντίθεση με τις παλιότερες μονάδες, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε τέτοιες σύνθετες αποστολές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ