Σάββατο 23 Γενάρη 2021 - Κυριακή 24 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Εκσυγχρονισμός» οι ανατροπές του αιώνα για τους εργαζόμενους

Eurokinissi

Οι «ανατροπές του αιώνα» που ετοιμάζει η κυβέρνηση με το «πακέτο» του εργασιακού νομοσχεδίου και του νέου συνδικαλιστικού νόμου για τα νέα χτυπήματα στο χρόνο εργασίας, στους μισθούς και τη συνδικαλιστική δράση, η «πορεία της αγοράς εργασίας στη μετά κορονοϊό εποχή», με τη μονιμοποίηση και εμβάθυνση όλων των αντεργατικών μέτρων της περιόδου της πανδημίας, η «μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων», δηλαδή το σχέδιο ιδιωτικοποίησής τους και η αξιοποίηση των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του νέου ΕΣΠΑ, με τη διαμόρφωση νέων προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων με πρόσχημα την κατάρτιση των εργαζομένων, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού, Κυρ. Μητσοτάκη, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο την Παρασκευή. Ταυτόχρονα, όπως αποκάλυψε ο υπουργός, Κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτη ο οποίος θα αναλάβει την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων.

Τον τόνο για το ρόλο που αναλαμβάνει να παίξει το υπουργείο Εργασίας, ως εμπροσθοφυλακή της κυβερνητικής πολιτικής στο ξήλωμα σε ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα, έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο μερίδιο της εθνικής πρόκλησης της ανάκαμψης, παραμερίζοντας εμπόδια που κρατούσαν την Ελλάδα πίσω για πολλές δεκαετίες».

Προϊδεάζοντας για τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά, στο συνδικαλιστικό νόμο, αλλά και τη διατήρηση όλων των ανατροπών που ψηφίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας από την κυβέρνησή του ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε: «Είδαμε ότι η αγορά της εργασίας άλλαξε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οφείλει και η εργατική νομοθεσία - ο πυρήνας της οποίας θα συμπληρώσει του χρόνου 40 χρόνια ζωής, είναι από το 1982 - να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα πραγματικότητα...». Ταυτόχρονα εξήγγειλε και τη μονιμοποίηση της τηλεργασίας αναφερόμενος γενικά στα «δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εργαζομένων που εργάζονται και θα εργάζονται πλέον με πολύ μεγαλύτερη συχνότητα από το σπίτι...».

«Ως κεντρική προεκλογική δέσμευση της ΝΔ», που μπορεί να γίνει νόμος του κράτους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους, χαρακτήρισε την ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στον αρμόδιο υφυπουργό, Π. Τσακλόγλου, τον κάλεσε «να σπάσουμε στερεότυπα», δηλαδή να παραδοθούν οι επικουρικές στον τζόγο και στις δυνάμεις της αγοράς.

Παράλληλα, ανακοίνωσε «τον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου για την κατάρτιση» τονίζοντας: «Εχουμε σημαντικούς ευρωπαϊκούς πόρους να αξιοποιήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση». Μόνο που αυτοί οι πόροι - όπως γινόταν πάντα - βγαλμένοι από τη σκληρή φορολογία των λαϊκών στρωμάτων, θα καταλήξουν ως ενίσχυση και πάλι στις επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα γίνουν εργαλεία παραπέρα «ευελιξίας» στην αγορά εργασίας.

Κάνει «Κερκόπορτα» για ιδιώτες τις εκκρεμείς συντάξεις

Την είσοδο ιδιωτών στον ΕΦΚΑ, με την τοποθέτηση «project manager» που θα ασχοληθεί με την έκδοση των εκκρεμών συντάξεων, οι οποίες πλέον αριθμούν πάνω από 350.000 υποθέσεις, ανακοίνωσε ο Κ. Χατζηδάκης. Οπως είπε, «το θέμα των εκκρεμών συντάξεων είναι ίσως για μένα η νέα ΔΕΗ σε αυτό το υπουργείο», ένας παραλληλισμός που βέβαια τίποτα καλό δεν επιφυλάσσει για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Η τοποθέτηση ιδιώτη μάνατζερ στον ΕΦΚΑ πέρα από το ότι αποτελεί ανοιχτή ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να λύσει ένα χρονίζον πρόβλημα, μετατρέπεται τώρα σε πρόσχημα για την ανάθεση μιας δημόσιας υπηρεσίας στα χέρια των ιδιωτών. Οπως χαρακτηριστικά πρόσθεσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, «δεν θα διστάσουμε να διαθέσουμε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό», αλλά είναι απορίας άξιο γιατί αυτούς τους πόρους δεν τους διέθεσε η κυβέρνηση στις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, αλλά τον έχει χρόνια υποστελεχωμένο και χωρίς τη στοιχειώδη υποδομή.

Το αντεργατικό «μενού» με τους κοινωνικούς εταίρους

Της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Εργασίας είχαν προηγηθεί μέσα στη βδομάδα οι συναντήσεις του Κ. Χατζηδάκη - μέσω τηλεδιασκέψεων - με τους «κοινωνικούς εταίρους» και εκπροσώπους επαγγελματικών φορέων, κατά τις οποίες στρώθηκε το έδαφος για την επιτάχυνση των νέων αντεργατικών ανατροπών που απαιτεί το μεγάλο κεφάλαιο.

Πρώτη πρώτη στη λίστα των συναντήσεων με τον νέο υπουργό, Κ. Χατζηδάκη, στήθηκε η ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, πρόθυμο «ντεκόρ» όπως πάντα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλλιεργήσει εικόνα «κοινωνικής συναίνεσης» πριν από τα νέα χτυπήματα.

Ο υπουργός Εργασίας έκανε καθαρή την πρόθεσή του να αξιοποιηθεί η «θεσμική επαφή» με την ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, ως ιμάντας στην προσπάθεια αφοπλισμού του εργατικού κινήματος μπροστά στα νέα αντεργατικά σχέδια. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «πιστεύουμε στην επιχειρηματικότητα. Οπως όμως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, δεν υπάρχουν και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους στα κεραμίδια...», εκφράζοντας την ανησυχία του για τις αντιδράσεις των εργαζομένων και τη διασφάλιση της «εργασιακής ειρήνης».

Τα αντεργατικά νομοσχέδια που κατά παραγγελία του κεφαλαίου σπεύδει η κυβέρνηση να νομοθετήσει εν μέσω πανδημίας ήταν το κύριο μενού και στις συζητήσεις που έγιναν από τον υπουργό Εργασίας με τις αντιπροσωπείες του ΣΕΒ και του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Ταυτόχρονα, στις συναντήσεις έντονη ήταν η προσπάθεια του υπουργού, την ώρα που όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις που ετοιμάζονται ικανοποιούν απόλυτα τις στρατηγικές επιδιώξεις του κεφαλαίου, να τις παρουσιάσει ως κάτι που θα έχει όφελος και για τους εργαζόμενους. Οπως προκλητικά ισχυρίστηκε, «μιλάμε για πρωτοβουλίες που επιδιώκουν να συνδυάσουν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας με την προστασία των εργαζομένων», αναπαράγοντας με αυτόν τον τρόπο τον γνωστό μύθο περί «κοινών συμφερόντων» εργαζομένων και κεφαλαίου, όταν η ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων χτίζεται ακριβώς πάνω στην αντεργατική κλιμάκωση.

Γιατί σε αντίθεση με την κυβερνητική προπαγάνδα, ένα προς ένα τα προωθούμενα αντεργατικά μέτρα, το 10ωρο, οι απλήρωτες υπερωρίες, το παραπέρα χτύπημα στη συνδικαλιστική δράση και στο απεργιακό δικαίωμα, η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων κ.ο.κ. υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, και φυσικά δεν έχουν καμία σχέση με «προστασία» των εργαζομένων.

Παράλληλα, τις «δράσεις των επόμενων μηνών», για την αξιοποίηση των κονδυλίων του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του ΕΣΠΑ με στόχο να στηριχτούν οι επιχειρήσεις του Τουρισμού, αλλά και για το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο συζήτησε ο υπουργός Εργασίας με την αντιπροσωπεία του ΣΕΤΕ. Μια συνάντηση χρήσιμη για την κυβέρνηση καθώς έχει να «διδαχθεί» πολλά από τους μεγαλοεπιχειρηματίες του Τουρισμού και την προσπάθειά τους εδώ και χρόνια να βάλουν ταφόπλακα στο 8ωρο και να επιβάλουν πλήρη «ευελιξία» στον εργάσιμο χρόνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε μόνιμη εκκρεμότητα οι συντάξεις... πείνας (2022-11-12 00:00:00.0)
«Ανθρακες ο θησαυρός» των ιδιωτών που θα έβγαζαν συντάξεις (2021-11-04 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση μετά τον «εκσυγχρονισμό» της 10ωρης δουλειάς «εκσυγχρονίζει» και τον ΕΦΚΑ (2021-10-27 00:00:00.0)
Τα γνωστά... (2021-06-24 00:00:00.0)
Νέο χαράτσι ετοιμάζει η κυβέρνηση για τους συνταξιούχους (2021-03-25 00:00:00.0)
Συνέχεια στην κοροϊδία με τις εκκρεμείς συντάξεις (2021-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ