Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Ο Κόντε ψάχνει συμμάχους

Ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό στην Ιταλία, καθώς η κυβέρνηση (του Δημοκρατικού Κόμματος, των «Πέντε Αστεριών» και του LeU) έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης σε Βουλή και Γερουσία, χωρίς ωστόσο την απαιτούμενη πλειοψηφία (στη δεύτερη περίπτωση) και ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε βρίσκεται σε εντατικές επαφές αναζητώντας συμμάχους.

Την περασμένη βδομάδα, οι Ματέο Σαλβίνι, Τζιόρτζια Μελόνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι, επικεφαλής της «Λέγκα», των «Αδελφών της Ιταλίας» και της «Φόρτσα Ιτάλια», συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της χώρας Σέρτζιο Ματαρέλα και ζήτησαν να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, επιμένοντας ότι η κυβέρνηση «δεν έχει την πλειοψηφία».

Από τη μεριά του, ο Κόντε συνέχιζε και χτες επαφές με διάφορες πολιτικές δυνάμεις, ενώ «τρέχουν» σενάρια ακόμα και για επιστροφή της «Ζωντανής Ιταλίας» (του κόμματος του Μ. Ρέντσι που αποχώρησε πριν δυο βδομάδες από τον κυβερνητικό συνασπισμό) στην κυβέρνηση, υπό νέο σχήμα. Αλλωστε, η «Ζωντανή Ιταλία» δεν καταψήφισε την κυβέρνηση, αλλά ψήφισε «παρών» και στις δύο ψηφοφορίες.

Οι ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται (όπως έδειξε άλλωστε και η αποχώρηση της «Ζωντανής Ιταλίας» από την κυβέρνηση), με φόντο την προσπάθεια της ιταλικής αστικής τάξης να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην 3η καπιταλιστική οικονομία της Ευρωζώνης. Ενδεικτικό είναι ότι κυβερνητικά επιτελεία προβλέπουν ότι το χρέος της χώρας θα ανέλθει σε νέο ρεκόρ 158,5% του ΑΕΠ. Η ανησυχία μεγαλώνει, καθώς η Ιταλία είναι μέλος και του G7, ενώ τα δάνεια των ιταλικών τραπεζών μεγαλώνουν διαρκώς, διατηρώντας πολύ χαμηλή απόδοση.

Στο επίκεντρο του παζαριού βρίσκεται η αξιοποίηση των χρημάτων που η χώρα περιμένει από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Αλλωστε, και η «Ζωντανή Ιταλία» αποχώρησε από την κυβέρνηση, κατηγορώντας την για απουσία φιλόδοξου προγράμματος. Σημειωτέον πάντως ότι κατά τις ψηφοφορίες σε Βουλή και Γερουσία δεν καταψήφισε, αλλά επέλεξε το «παρών». Μεταξύ άλλων, η «Ζωντανή Ιταλία» (και όχι μόνο) ζητά περισσότερες επενδύσεις στην ψηφιακή οικονομία και την πράσινη ενέργεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ