Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις οπαδών του Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Η υπόθεση του αντιπολιτευόμενου στον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλ. Πούτιν (με στήριξη από τις δυτικές κυβερνήσεις) Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος κρατείται σε φυλακή της Μόσχας αφότου επέστρεψε από τη Γερμανία, δημιουργεί ένταση στη χώρα. Θυμίζουμε πως ο Ναβάλνι και οι δυτικές κυβερνήσεις κατηγορούν τη ρωσική κυβέρνηση ότι επιχείρησε να τον δολοφονήσει με τον νευροτοξικό παράγοντα Νοβιτσόκ (και γι' αυτό έφυγε στη Γερμανία), κάτι που η ρωσική πλευρά απορρίπτει και δηλώνει ότι η σύλληψη και καταδίκη του σε 30 μέρες φυλάκιση οφείλεται σε παραβίαση των όρων αναστολής του για παλιότερη υπόθεση.

Σύμφωνα με τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «OVD-Info», σε διαμαρτυρίες στις οποίες είχαν καλέσει ο Ναβάλνι και οι οπαδοί του σημειώθηκε βίαιη καταστολή και έχουν συλληφθεί 2.501 άνθρωποι σε όλη τη Ρωσία. Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και η σύζυγος του Ναβάλνι, Γιούλια, η οποία κρατήθηκε για μερικές ώρες σε αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη.

Οι συλλήψεις προκάλεσαν την άμεση αντίδραση των ...ευαίσθητων ΗΠΑ και ΕΕ. Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, σημείωσε: «Οι ΗΠΑ καταδικάζουν κατηγορηματικά τη χρήση βίαιων μεθόδων εναντίον διαδηλωτών και δημοσιογράφων αυτό το Σαββατοκύριακο σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία». Επίσης, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοσέπ Μπορέλ κατήγγειλε τις «μαζικές συλλήψεις» και τη «δυσανάλογη χρήση βίας». Πολλές κυβερνήσεις χωρών - μελών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν ζητήσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας για την υπόθεση Ναβάλνι, ωστόσο για να γίνει κάτι τέτοιο απαιτείται ομοφωνία των 27 χωρών - μελών.

Να σημειωθεί τέλος ότι ο Ρώσος Πρόεδρος διέψευσε πως του ανήκει βίλα στο Κράσνονταρ, όπως υποστηρίζει το λεγόμενο «Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς» του Ναβάλνι, σε βίντεο που έχει δημοσιευτεί στο διαδίκτυο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ