Τρίτη 26 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ «INSTACART»
Απολύσεις εκατοντάδες εργατών και συνδικαλιστών

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αμερικανική εταιρεία που διαχειρίζεται την εφαρμογή «Instacart» και η οποία επιτρέπει στους χρήστες της να κάνουν ψώνια σε καταστήματα λιανικής και να τους παραδίδονται στο σπίτι ή να τα παραλαμβάνουν στο κατάστημα έτοιμα, ρίχνει στο δρόμο της ανεργίας 1.877 εργαζόμενους, συμπεριλαμβανόμενων και 10 υπαλλήλων σε ένα κατάστημα λιανικής στο Ιλινόις που ψήφισαν τον περασμένο Φλεβάρη την ίδρυση σωματείου!

Η εταιρεία, που ετοιμάζεται να μπει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και αποκόμισε τεράστια κέρδη μέσα στην πανδημία, ισχυρίστηκε πως απολύει «πλεονάζον» προσωπικό, επειδή κάποια από τα μανάβικα και τις αλυσίδες λιανικής με τις οποίες συνεργάζεται θέλουν να απασχολούν τους δικούς τους υπαλλήλους.

Ωστόσο, εκπρόσωπος του συνδικάτου εργαζόμενων United Food and Commercial Workers (UFCW) εκτιμά πως η απόφαση για απολύσεις ελήφθη με στόχο τη μείωση του εργατικού κόστους και την αύξηση της κερδοφορίας ενόψει των σχεδίων να εισηχθεί η «Instacart» στο χρηματιστήριο. Η «Instacart» συμπεριλαμβάνεται στις λεγόμενες εταιρείες της «gig economy», ή «task-based economy», δηλαδή της «ευέλικτης, περιστασιακής» απασχόλησης που απασχολεί το προσωπικό της σαν «εργολάβους», ενώ στην πραγματικότητα εκτελούν υπηρεσίες υπαλλήλων δίχως μισθολογικά, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα που θα απολάμβαναν κανονικά.

Η συγκεκριμένη εταιρεία, που έχει έδρα στο Σαν Φρανσίσκο, έσοδα 200 εκατ. δολαρίων και συνολική αξία τα 17,7 δισεκατομμύρια, μαζί με άλλες πιο γνωστές που δραστηριοποιούνται σαν «πλατφόρμες» υπηρεσιών στο διαδίκτυο, όπως οι εταιρίες «UBER», «Lyft», «DoorDash» και «Postmates», είχαν δαπανήσει το περασμένο φθινόπωρο πάνω από 220 εκατομμύρια δολάρια για να πετύχουν (όπως και πέτυχαν) την καταψήφιση της λεγόμενης Πρότασης 22 σε δημοψήφισμα στην πολιτεία της Καλιφόρνιας, ώστε να μην απολαμβάνουν τα δικαιώματα εργαζομένου όσοι συνεργάζονται μαζί τους σαν... «εργολάβοι».

Μέσα στην πανδημία οι εταιρείες του είδους αύξησαν κατά τουλάχιστον μισό εκατομμύριο το προσωπικό που απασχολούν σαν «εργολάβους», καθώς τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και εργασίας ανάγκασαν πολλούς να κάνουν τα ψώνια τους μέσω διαδικτύου.

Την περασμένη άνοιξη έγιναν στάσεις εργασίας, πικετοφορίες και άλλες πολύμορφες κινητοποιήσεις με αίτημα την αύξηση των αμοιβών των πολλών χιλιάδων εργαζομένων στην «Instacart» και σε μονοπώλια ηλεκτρονικού εμπορίου όπως η «Amazon», που θησαύρισαν από την πανδημία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ