Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Ψάχνουν χώρο και για νέα βάση οι ΗΠΑ...

ΡΙΑΝΤ.--

Αμερικανοί στρατιωτικοί παραδέχθηκαν χτες πως εξετάζουν την πιθανότητα δημιουργίας αεροδρομίου κοντά στο λιμάνι Γιάνμπου της Σαουδικής Αραβίας στην Ερυθρά Θάλασσα, σε συνδυασμό με τις δύο ήδη υπάρχουσες αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στις πόλεις Ταμπούκ και Τάιφ, λόγω της έντασης της γεωπολιτικής κόντρας με το Ιράν, από το Σεπτέμβρη του 2019 (οπότε σημειώθηκαν επιθέσεις Υεμενιτών αντικαθεστωτικών σε εγκαταστάσεις της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία).

Την αποκάλυψη έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου της κεντρικής διοίκησης του αμερικανικού στρατού, Μπιλ Ούρμπαν, που τόνισε πως έτσι οι ΗΠΑ θα έχουν «περισσότερες επιλογές» σε περίπτωση «γεγονότων» στη θαλάσσια περιοχή. Πρόσθεσε πάντως πως η αξιολόγηση συνεχίζεται έκτοτε. Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές έδωσε η επιβεβαίωση της παρουσίας του Αμερικανού στρατηγού Φρανκ Μακένζι, από τη Δευτέρα, στο λιμάνι Γιάνμπου, στο πλαίσιο των σχεδίων για ανάπτυξη των στρατιωτικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ για τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς τους στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα χτες αναφέρθηκε έκρηξη σε περιοχή του Ριάντ που, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του σαουδαραβικού δικτύου «Al Arabiya TV», οφειλόταν στην αναχαίτιση πυραύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ