Τετάρτη 27 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Αναπτύσσει γοργά τη στρατιωτική της βιομηχανία

Καθελκύστηκε η φρεγάτα «Istanbul», ετοιμάζεται το ελικοπτεροφόρο «Anadolu TCG»

Ερντογάν και Ακάρ στην καθέλκυση της νέας φρεγάτας, το περασμένο Σάββατο
Ερντογάν και Ακάρ στην καθέλκυση της νέας φρεγάτας, το περασμένο Σάββατο
ΑΓΚΥΡΑ.--

Μιλώντας σε φόρουμ στρατιωτικών βιομηχανιών στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας (SSB), Ισμαήλ Ντεμίρ, δήλωσε ότι οι επενδύσεις που πραγματοποίησε η χώρα τα τελευταία πέντε χρόνια «θα τη μετατρέψουν σε μεγάλη δύναμη στον τομέα των αμυντικών βιομηχανιών» και ότι στόχος είναι και η εξαγωγή τουρκικών drones (μη επανδρωμένων τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών) σε ευρωπαϊκά κράτη.

Ο Ντεμίρ ανέφερε ανάμεσα σε άλλα ότι το 2020 η αξία των αντίστοιχων εξαγωγών υπολογίζεται στα 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2023 η Τουρκία επιδιώκει να αυξήσει στο 75% το ποσοστό της εγχώριας παραγωγής στις αμυντικές βιομηχανίες, συνέχισε και πρόσθεσε ότι από το 2002 η αξία των στρατιωτικών βιομηχανιών στη χώρα αυξήθηκε στα 60 δισεκατομμύρια δολάρια (από 5,5 δισ.).

Στο μεταξύ, την περασμένη βδομάδα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Πάμπλο Μενέντεζ, γενικό διευθυντή του Τμήματος Ανατολικής Μεσογείου της ισπανικής εταιρείας «Navantia», που συνεργάζεται με τα τουρκικά ναυπηγεία SEDEF για την παραγωγή του τουρκικού ελικοπτεροφόρου πλοίου «TCG Anadolu». Πρόκειται για έναν νέο τύπο πλοίου, που τους επόμενους μήνες θα ενταχθεί στη δύναμη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και σύμφωνα με την Αγκυρα θα αναβαθμίσει σημαντικά την «αμυντική ικανότητά» της. Οπως εκτιμάται, το συγκεκριμένο πλοίο θα γίνει το πρώτο του τουρκικού ΠΝ που θα μπορεί να πλεύσει προς την αμερικανική ήπειρο και να επιστρέψει στην Τουρκία χωρίς ανάγκη ανεφοδιασμού. Θα αναδειχθεί σε ναυαρχίδα του τουρκικού πολεμικού στόλου και θα επιτρέψει την αξιοποίηση αμφιβίων τεθωρακισμένων οχημάτων, επιθετικών/μεταφορικών/ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων κ.λπ. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο Φρανσίσκο Χαβιέρ Ερκέτα, πρέσβης της Ισπανίας, με την οποία η Τουρκία επαναλαμβάνει τον τελευταίο καιρό ότι επιδιώκει ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς.

Το Σάββατο έγινε η καθέλκυση της φρεγάτας «Ιstanbul» (F-515), εκδήλωση κατά την οποία ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν σημείωσε ότι «το να είμαστε ισχυροί από στρατιωτική, οικονομική και διπλωματική άποψη δεν είναι επιλογή, αλλά αναγκαιότητα. Τα έθνη που δεν είναι ισχυρά, ανεξάρτητα και τεχνολογικά επαρκή στον αμυντικό τομέα δεν μπορούν να ατενίσουν με ασφάλεια το μέλλον». Πρόσθεσε πως «η Τουρκία είναι υποχρεωμένη να διατηρήσει στο υψηλότερο επίπεδο την αποτρεπτική της ικανότητα, προκειμένου να εγγυάται την εθνική της ασφάλεια και να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των φίλων της. Είμαστε ένα έθνος που έχει φιλοδοξίες, στόχους και λόγο να πει για την πορεία του κόσμου». Και κατέληξε ότι «το 2002 έτρεχαν μόνο 62 προγράμματα στην αμυντική βιομηχανία μας, τώρα αυτός ο αριθμός πλησιάζει τα 700. Στα χερσαία και θαλάσσια μέσα έχουμε καταστεί μια χώρα η οποία μαζί με τις δικές της ανάγκες καλύπτει και τις ανάγκες φιλικών και συμμαχικών χωρών. Είμαστε μία από τις 10 χώρες που σχεδιάζουν, ναυπηγούν και συντηρούν το δικό τους πολεμικό πλοίο. Μια χώρα που υπερβαίνει με τη δική της δύναμη τις δυσκολίες που προβάλλουν οι παγκόσμιοι προμηθευτές και τα κρυφά και φανερά εμπάργκο που επιβάλλουν. Οχι μόνο εξαλείφουμε τις αδυναμίες του παρελθόντος στην αμυντική βιομηχανία, αλλά ταυτόχρονα προετοιμαζόμαστε και για το μέλλον».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, η τουρκική κυβέρνηση υπέβαλε προχτές αίτημα στη Βουλή για νέα παράταση της επιχείρησης που συνεχίζει η χώρα στον Κόλπο του Αντεν, εκεί που ενώνεται η Ερυθρά Θάλασσα με τον Ινδικό. Από το 2008 που ξεκίνησε, έχει παραταθεί 13 συνεχείς φορές, καθώς πραγματοποιείται σε «μία στρατηγικής σημασίας διαδρομή για τη μεταφορά του πετρελαίου της Μέσης Ανατολής, κοντά στο 4ο μεγαλύτερο σημείο ελέγχου της μεταφοράς πετρελαίου διεθνώς, τα Στενά Μπαμπ ελ-Μαντέμπ», όπως υπενθύμιζαν χτες τουρκικά ΜΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ