Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Αισιόδοξη» για τις διερευνητικές, ως «βήμα» για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης

Αισιόδοξη ότι οι διερευνητικές μπορούν να προχωρήσουν ανοίγοντας δρόμο για συμφωνίες που θα διευκολύνουν τις μπίζνες του κεφαλαίου σε Ενέργεια και άλλα πεδία, καθώς και τα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, εμφανίζεται η κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα ο Ν. Δένδιας, μιλώντας στο «Euronews», συνέστησε «να περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι. Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι». Παραπέρα, χαρακτήρισε τις διερευνητικές «ένα σημαντικό βήμα», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι το μεγάλο βήμα. Οι διερευνητικές συνομιλίες δεν είναι διαπραγματεύσεις. Είναι οι συνομιλίες σε επίπεδο πρεσβευτών, οι οποίες προσπαθούν να καθορίσουν τους όρους αναφοράς για να πραγματοποιηθούν πραγματικές διαπραγματεύσεις». Σε κάθε περίπτωση χαρακτήρισε «σημαντικό» ότι οι διερευνητικές επαναλήφθηκαν, μετά τη διακοπή τους το 2016. «Τώρα ήταν μια πρώτη συνάντηση. Καταλαβαίνω ότι ήταν μια "συνάντηση να ξαναβρεθούμε". Θα δούμε πού πηγαίνουμε από εκεί. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά επίσης πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι», επέμεινε.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι ερωτηθείς ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» σε αυτήν τη διαδικασία, απέφυγε να τις διευκρινίσει, δείχνοντας πως στο πλαίσιο και του ευρύτερου ιμπεριαλιστικού παζαριού, όλα είναι στο τραπέζι: «Ας μην ορίσουμε ένα επιχείρημα από τις "κόκκινες γραμμές" και ας προσπαθήσουμε να δούμε τη θετική πλευρά των πραγμάτων. Εξάλλου, η Τουρκία αποφάσισε ότι η διπλωματία των κανονιοφόρων δεν οδηγεί σε τίποτα. Και επιστρέφουν σε μια προσπάθεια να επιτύχουν μια συναντίληψη με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την ΕΕ», ισχυρίστηκε.

Εκανε δε σαφές ότι τον τόνο τον δίνουν τα σχέδια συνεκμετάλλευσης για τους ενεργειακούς ομίλους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα ελληνικά και κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, ερωτηθείς αν οι συμφωνίες με Ισραήλ, Αίγυπτο κ.λπ. υπό «ομπρέλα» ΗΠΑ αποκλείουν την Τουρκία.

«Δεν θέλουμε να αποκλείσουμε την Τουρκία από οτιδήποτε. Αυτό είναι απολύτως λάθος. Μάλλον ακριβώς το αντίθετο. Θέλουμε να εμπλακεί η Τουρκία σε όλα. Αλλά κάτω από ένα σύνολο κανόνων. Και ποιοι είναι αυτοί οι κανόνες; Οι κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Η Ελλάδα θα ήθελε να έχει μια εγκάρδια αμοιβαία επωφελή σχέση με την Τουρκία», είπε, καλώντας για «αμοιβαία επωφελείς» μπίζνες ανάμεσα στις δύο αστικές τάξεις, μέχρι τον επόμενο κύκλο τριβών και ανταγωνισμών για τις μοιρασιές στην καπιταλιστική λεία.

Από κοντά και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος μιλώντας στoν τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» είπε ότι «η επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών είναι ένα καλό βήμα. Η Τουρκία έχει δείξει διάθεση για αλλαγή πλεύσης, το θέμα είναι αυτή η διάθεση και συμπεριφορά να χαρακτηρίζονται από σταθερότητα, διάρκεια και συνέπεια». Πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση «καλωσορίζει αυτήν την αλλαγή πλεύσης της Αγκυρας και το γεγονός ότι το "Ορούτς Ρέις" δεν κάνει τις προκλητικές βόλτες του στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της διασύνδεσης των Ελληνοτουρκικών με τα ευρωατλαντικά σχέδια στην ευρύτερη περιοχή, ο Ν. Δένδιας έσπευσε να συγχαρεί τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ A. Μπλίνκεν, στέλνοντάς του μήνυμα ότι «προσβλέπει» στη «συνεργασία» τους με στόχο την «παραπέρα ενίσχυση των ήδη ισχυρών διμερών σχέσεων», την «προώθηση της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή» και την «ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, που εδράζεται σε κοινές αξίες».

Εξάλλου, στην κατεύθυνση ακριβώς της ενίσχυσης των ΝΑΤΟικής κοπής αξόνων στην ευρύτερη περιοχή, ο Ν. Δένδιας συναντήθηκε χτες διαδοχικά με τους νέους πρέσβεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας. Με τα ΗΑΕ υπάρχει η πολυεπίπεδη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που περιλαμβάνει και τον στρατιωτικό τομέα, προβλέποντας ακόμα και ρήτρα αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής. Με τη Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται αντίστοιχη συμφωνία, κομμάτι της οποίας θα είναι η αποστολή εκεί ελληνικής συστοιχίας πυραύλων και προσωπικού, για την ενίσχυση της σαουδαραβικής αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής ομπρέλας απέναντι στο Ιράν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ