Πέμπτη 28 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για την προστασία της υγείας των εργαζομένων

Διαμαρτυρία σήμερα στο ΚΕΠΕΚ Αγίου Στεφάνου και εξόρμηση σε εργάτες από σωματεία που δρουν στο Μενίδι

Από τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Δυτ. Αττική
Από τις αντίστοιχες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες στη Δυτ. Αττική
Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΠΕΚ Αγίου Στεφάνου, στις 9 μ.μ., και εξόρμηση νωρίς το πρωί σε σημεία διέλευσης των εργαζομένων προς τη Βιομηχανική Ζώνη προχωρούν σήμερα συνδικάτα που δρουν στην περιοχή του Μενιδίου, στο πλαίσιο της ανάπτυξης αγωνιστικής δράσης για τη λήψη μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. Υπενθυμίζεται ότι το Μενίδι έχει μπει σε καθεστώς αυστηρού lockdown, ωστόσο με ευθύνη κυβέρνησης και εργοδοσίας δεν παίρνεται κανένα μέτρο για την προστασία της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Τις επόμενες μέρες έχουν προγραμματιστεί οι εξής κινητοποιήσεις: Αύριο Παρασκευή, στις 4.30 μ.μ. κινητοποίηση στο δημαρχείο Αχαρνών. Την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ. συμμετοχή σε κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας.

Την πρωτοβουλία των αγωνιστικών παρεμβάσεων πήραν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Αθήνας), Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, Τύπου - Χάρτου, Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας (Παράρτημα Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου) και η Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής.

Σε κάλεσμά τους σημειώνουν ότι η περιοχή αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους δήμους της Αττικής, «με μία πολύ μεγάλη βιομηχανική ζώνη, που συγκεντρώνει εκατοντάδες εργοστάσια και επιχειρήσεις και χιλιάδες εργαζόμενους που μεταφέρονται καθημερινά από άλλους δήμους της Αττικής για να δουλέψουν». Η αύξηση των κρουσμάτων «επιβεβαιώνει ότι όσο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, θα συνεχίζεται ένα "πινγκ πονγκ" του κορονοϊού από το χώρο εργασίας στον τόπο κατοικίας των εργαζομένων».

Τα σωματεία καλούν σε ενίσχυση της δράσης στους χώρους δουλειάς, αξιοποιώντας όλους τους τρόπους: Συζητήσεις, συσκέψεις, συνελεύσεις, μάζεμα υπογραφών. «Στήνουμε επιτροπές στο χώρο δουλειάς και απαιτούμε να παρθούν μέτρα», τονίζουν.

«Η κατάσταση στο Μενίδι, στο δήμο όπου δουλεύουμε και ζούμε, όσο περνάνε οι μέρες γίνεται όλο και περισσότερο ασφυκτική», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Φαρμάκου Αττικής, το οποίο συμμετέχει μαζί με τα άλλα συνδικάτα στην οργάνωση των αγωνιστικών πρωτοβουλιών.

«Η κυβέρνηση», συνεχίζει, «ενισχύει την αστυνομοκρατία αντί να ενισχύσει το μοναδικό Κέντρο Υγείας της περιοχής, που και πριν από την πανδημία ήταν ανεπαρκές. Αγνοεί επιδεικτικά τα γεμάτα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι για τις αναγκαίες μετακινήσεις. Στα σχολεία οι μαθητές εξακολουθούν να είναι πολλοί ανά τμήμα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κάνει πλάτες στους εργοδότες της περιοχής για να συνεχίσουν να βγάζουν κέρδη. Δεν γίνεται κανένας έλεγχος από ΣΕΠΕ και ΚΕΠΕΚ στους χώρους δουλειάς, ενώ τα κρούσματα αυξάνονται».

ΕΚ Αθήνας: Καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας την Τετάρτη 3 Φλεβάρη, στις 4 μ.μ., καλεί το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, προβάλλοντας αιτήματα για την προστασία της υγείας.

Οπως τονίζει στο κάλεσμά του το ΕΚΑ, σήμερα «όλο και περισσότεροι ομολογούν ότι η καρδιά του προβλήματος είναι στους χώρους δουλειάς. Αυτό ομολογούν επιστήμονες λοιμωξιολόγοι, ο συγχρωτισμός δεκάδων εργαζομένων σε χώρους δουλειάς, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η κινητικότητα που έχουν οι διάφορες περιοχές. Τέτοιες περιοχές με μεγάλη κινητικότητα είναι η Δυτική Αττική και το Μενίδι, όπου καθημερινά χιλιάδες εργαζόμενοι από όλη την Αθήνα πηγαινοέρχονται στους χώρους εργασίας τους, αλλά και το κέντρο της Αθήνας.

Η επιβολή τοπικών lockdown σε δήμους δεν λύνει το πρόβλημα, αφού δεν αντιμετωπίζεται ο ανεξέλεγκτος συγχρωτισμός στους μεγάλους χώρους δουλειάς, ενώ με αντίστοιχα λειψά μέτρα ανοίγουν τα σχολεία της Αθήνας, που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους χωρίς καθαρίστριες, οι οποίες είτε απολύθηκαν είτε δεν προσλήφθηκαν. Αντίστοιχα, τα υποστελεχωμένα Κέντρα Υγείας, χωρίς υλικά και μέσα, τώρα μετατρέπονται σε εμβολιαστικά κέντρα χωρίς καμία υποδομή, "κλείνοντας" μάλιστα τις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης άλλων ασθενειών».

Το ΕΚΑ προβάλλει αιτήματα όπως: Λήψη όλων των αναγκαίων μέσων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Αμεση στελέχωση των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους, διενέργεια ελέγχων σε όλους τους χώρους δουλειάς. Επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς, οι οποίες θα λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων κάθε επιχείρησης (πανδημία κ.ά.) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. Ελεγχοι για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Πραγματοποίηση δωρεάν, μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση. Διασφάλιση της τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων στην περίπτωση επιβεβαιωμένου κρούσματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ