Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΟΒΕ
«Βαθιά κρίση» στην παγκόσμια οικονομία

Στην περιοχή των δυσμενέστερων σεναρίων η εγχώρια

«Είναι μάλιστα πια σαφές πως η πανδημία προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία όχι απλώς μια πολύ έντονη διαταραχή, αλλά μια βαθιά κρίση», η οποία με τη σειρά της λειτουργεί σαν επιταχυντής των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, διαπιστώνει στην τριμηνιαία έκθεσή του που δημοσιοποιήθηκε χτες το ΙΟΒΕ.

Προδιαγράφοντας τις εξελίξεις της επόμενης μέρας στην παγκόσμια οικονομία, το ΙΟΒΕ τονίζει πως: «Ολόκληροι τομείς δραστηριότητας και επιμέρους κλάδοι θα υποχωρήσουν έντονα και άλλοι θα αναπτυχθούν κατακόρυφα. Ο διεθνής καταμερισμός εργασίας αλλάζει και οι οικονομίες κάποιων κρατών θα ανθίσουν, ενώ άλλες θα δεχθούν μεγάλες πιέσεις. Κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα κληθούν να διαχειριστούν πολύ υψηλά χρέη, διατηρώντας κατά το δυνατό την αξιοπιστία τους, με αύξηση των εισοδημάτων τους πιο γρήγορα από τις απαιτήσεις εξυπηρέτησης των χρεών τους».

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, οι νεότερες προβλέψεις κατεβάζουν τους ρυθμούς ανάκαμψης στην περιοχή των δυσμενέστερων σεναρίων που αναμένονταν για φέτος και σε κάθε περίπτωση αρκετά χαμηλότερα από τη βασική πρόβλεψη του κρατικού προϋπολογισμού.

Το ΙΟΒΕ αναμένει ρυθμό ανάκαμψης στο 4% - 4,3% σύμφωνα με το βασικό σενάριο, επισημαίνοντας ότι «εάν η επιδημιολογική κατάσταση παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, με πιθανές νέες έντονες εξάρσεις, η ανάπτυξη φέτος θα είναι αναιμική στο 0,5% - 1%», ουσιαστικά στα όρια της στασιμότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ