Παρασκευή 29 Γενάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι η δουλειά την Κυριακή

Σαν τη «σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι» για χιλιάδες εργαζόμενους χαρακτηρίζει ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας τη λειτουργία των καταστημάτων και την ερχόμενη Κυριακή. Ηδη τα καταστήματα λειτούργησαν στις 24/1, στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοίνωση η κυβέρνηση για την επανεκκίνηση του λιανεμπορίου, ενώ την ίδια μέρα ο γγ Εμπορίου, Π. Σταμπουλίδης, προανήγγειλε σε δηλώσεις του τη λειτουργία τους και στις 31/1.

«Η ΝΔ αξιοποιώντας την πανδημία ως ευκαιρία κλείνει όποιες εκκρεμότητες - απαιτήσεις της εργοδοσίας είχαν αφήσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Το 8ωρο, η κυριακάτικη αργία, η Κοινωνική Ασφάλιση και η συλλογική δράση βρίσκονται στο στόχαστρό της. Στο όνομα των "έκτακτων αναγκών", του "εκσυγχρονισμού" και των "αντοχών της οικονομίας" μάς επιβάλλουν όρους και συνθήκες εργασίας που μας οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην εξόντωση, στη δουλειά ήλιο με ήλιο και χωρίς δικαιώματα», σημειώνει ο Σύλλογος στην ανακοίνωσή του.

Οσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο, ο Σύλλογος συνοψίζει τις καταγγελίες που δέχεται από τους εργαζόμενους ως εξής: «10ωρη και 11ωρη εργασία, εκβιαστικά από την εργοδοσία για να βγει η δουλειά και για να δοθούν κάποια στιγμή τα ρεπό, την ίδια στιγμή που συνάδελφοι στις ίδιες επιχειρήσεις βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής. Συνάδελφοι φοιτητές που η εργοδοσία δεν τους δίνει τη φοιτητική άδεια που δικαιούνται, μητέρες που τους αρνούνται την άδεια ειδικού σκοπού. Συνάδελφοι που τελευταία στιγμή κλήθηκαν να εργαστούν Κυριακή χωρίς να είναι δηλωμένοι στο πρόγραμμα και χωρίς να πληρωθούν. Συνάδελφοι στα σούπερ μάρκετ που δουλεύουν σερί εδώ και δύο μήνες χωρίς καθόλου ρεπό και τις Κυριακές. Τα σπαστά και τα προγράμματα λάστιχο είναι καθεστώς».

Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί και ο κίνδυνος της πανδημίας, καθώς η υγεία και η ζωή των εμποροϋπαλλήλων «θεωρούνται παράπλευρη απώλεια», όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος. Ετσι, σε μια σειρά από χώρους δουλειάς οι καταγγελίες για κρούσματα «διαδέχονται η μία την άλλη», ενώ «τα υγειονομικά πρωτόκολλα έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται κουρελόχαρτα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ