Τρίτη 2 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Συλλήψεις υποστηρικτών του Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ.--

Σε χιλιάδες συλλήψεις σε διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα υπέρ του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι προχώρησε την Κυριακή η ρωσική αστυνομία (οι περισσότερες στην Αγία Πετρούπολη), σύμφωνα με την ΜΚΟ OVD-Info και διεθνή ΜΜΕ, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία της Μόσχας, στη ρωσική πρωτεύουσα συμμετείχαν περίπου 2.000 διαδηλωτές και συνελήφθησαν 150.

Αυτό ήταν το δεύτερο κατά σειρά Σαββατοκύριακο που πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με αίτημα την απελευθέρωση του Ναβάλνι, ο οποίος στις 17 Γενάρη φυλακίστηκε κατά την επιστροφή του στη χώρα έπειτα από τη νοσηλεία του στη Γερμανία. Ο Ναβάλνι κατηγορείται για παραβίαση των όρων αποφυλάκισής του για παλιότερο αδίκημα. Η υπόθεση Ναβάλνι εξαρχής είχε αξιοποιηθεί και αξιοποιείται στον γεωπολιτικό ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας, ενώ αντανακλά και ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις. Είναι πολύ ενδεικτικό ότι η Γαλλία κάλεσε χτες τη Γερμανία να σταματήσει την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2» με αφορμή τη φυλάκιση του Ναβάλνι και την καταστολή των διαδηλώσεων.

Ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, έχει προγραμματίσει επίσκεψη στη Μόσχα στις 4 - 6 Φλεβάρη, όπου θα συζητηθεί η προοπτική των σχέσεων Ρωσίας - ΕΕ.

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, καταδίκασε «τη συστηματική χρήση σκληρών μεθόδων εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών και δημοσιογράφων από τις ρωσικές αρχές για δεύτερη συναπτή βδομάδα» και απείλησε με κυρώσεις τη Ρωσία. Το ρωσικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για «κατάφωρη ανάμειξη» των ΗΠΑ και για «μια ακόμη απόδειξη του μυστικού ρόλου της Ουάσιγκτον. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ενέργειες που στοχεύουν στην ενθάρρυνση των διαδηλώσεων είναι μέρος της αμερικανικής στρατηγικής αποτροπής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ