Πέμπτη 17 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ
Γενική απεργία με επεισόδια και συλλήψεις συνδικαλιστών

ΑΜΠΟΥΖΑ.-

Παρέλυσαν οι περισσότερες πόλεις της Νιγηρίας από τη γενική απεργία που κήρυξε το Νιγηριανό Εργατικό Κογκρέσο, η συνομοσπονδία που εκπροσωπεί 29 εργατικά συνδικάτα, με αφορμή την κυβερνητική απόφαση για αύξηση των τιμών των καυσίμων. Δικαστήριο στη νιγηριανή πρωτεύουσα χαρακτήρισε «παράνομη» την απεργία, επειδή δεν είχε γίνει γραπτή προειδοποίηση 21 ημέρες νωρίτερα, ενώ η αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον ηγέτη του Κογκρέσου και άλλους συνδικαλιστές, τους οποίους απελευθέρωσε αργότερα με καταβολή εγγύησης. Τα επεισόδια και οι συγκρούσεις δεν έλειψαν.

Οι, συνήθως, ασφυκτικά γεμάτοι δρόμοι του Λάγος και των άλλων εμπορικών κέντρων της Νιγηρίας ήταν, χθες, παντελώς έρημοι. Τα καταστήματα, οι τράπεζες και τα πρατήρια βενζίνης παρέμειναν κλειστά. Οι απεργοί πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις στις περισσότερες πόλεις, όπως το Λάγος, το Ιμπαντάν, η Καντούνα, το Κάνο, η Μακουρότι και το λιμάνι Χαρκούρτ, αλλά και στην πρωτεύουσα Αμπούζα. Στην Αμπούζα, στο Λάγος και στο Ιμπαντάν, σημειώθηκαν επεισόδια και η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και λαστιχένιες σφαίρες για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Νωρίτερα, στο κρατητήριο οδηγήθηκε ο ηγέτης του Κογκρέσου, Ανταμς Οσιομχόλε, μαζί με συναδέλφους του, με την κατηγορία της «παράνομης συγκέντρωσης και της πρόκλησης της κοινής γνώμης κατά της κυβέρνησης». Το απόγευμα αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από καταβολή εγγύησης, δηλώνοντας αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία.

Η νιγηριανή κυβέρνηση ανακοίνωσε την αύξηση, κατά 18%, της τιμής του πετρελαίου και της βενζίνης και κατά 40% της κηροζίνης, στο πλαίσιο ενός γενικού σχεδίου «οικονομικής ανάκαμψης», μέρος του οποίου είναι και η ιδιωτικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρίας. «Είναι εντελώς παράλογο, να έχουμε από τους χαμηλότερους μισθούς του κόσμου, να υποχρεωνόμαστε να πληρώνουμε το πετρέλαιο σε διεθνείς τιμές, ενώ είμαστε η 6η πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο», υπογράμμιζε ο γγ του Κογκρέσου, Τζον Οντάχ.

Ο Νιγηριανός Πρόεδρος, Ολουσεγκούν Ομπασάνιο, διαμήνυσε ότι θα επιμείνει στις συνομιλίες για εξεύρεση λύσης, αλλά φέρεται αποφασισμένος να μην υποχωρήσει, όπως έγινε σε ανάλογη πενθήμερη απεργία, με την ίδια αφορμή, στα μέσα του 2000. Αντίθετα, εκτιμάται ότι θα προσπαθήσει να διασπάσει τα συνδικάτα. Οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας έχουν τεθεί σε συναγερμό και έχουν εντολές «να αντιμετωπίσουν καταλλήλως κάθε παραβάτη του νόμου». Πάντως, δεν έγινε γνωστό, αν υπάρχουν θύματα από τις χθεσινές συγκρούσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ