Κυριακή 20 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η μόνη προοπτική

Οπως επανειλημμένα έχει τονίσει η ΕΣΑΚ - ΤΤ, με τη μετατροπή του ΤΤ σε ΑΕ και την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο, η κυβέρνηση ικανοποιεί τις επιδιώξεις του τραπεζικού κεφαλαίου. Παραδίδοντάς το - αργά ή γρήγορα - στους μεγαλοκαρχαρίες του κλάδου, το μετατρέπει σε απλό υποπρακτορείο διανομής των διαφόρων προϊόντων του μελλοντικού εξαγοραστή.

Σημειώνει ότι τα ευνοϊκά επιτόκια χορηγήσεων και τα υψηλά επιτόκια καταθέσεων θα πάψουν εφόσον η ΑΕ θα κινείται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Αυτό θα αποτελεί καίριο πλήγμα για πολλά λαϊκά νοικοκυριά, καθώς οι καταθέσεις του ΤΤ προέρχονται κατά κύριο λόγο από αυτές ακριβώς τις οικογένειες, που από ιδρύσεως του ΤΤ του εμπιστεύονταν τις οικονομίες τους, τόσο για το δημόσιο χαρακτήρα του ιδρύματος στο δεδομένο σύστημα, όσο και από το γεγονός ότι τόκιζε τα χρήματα από την πρώτη δραχμή κατάθεσης. Δηλαδή, δεν είχε πλαφόν, όπως έχουν οι άλλες τράπεζες για τον εντοκισμό των καταθέσεων.

Οι δε εργαζόμενοι του ΤΤ θα βρεθούν αντιμέτωποι με την εντατικοποίηση που θα φέρει η μείωση προσωπικού στο πλαίσιο περιορισμού του «λειτουργικού κόστους» για να μείνουν περισσότερα να μοιραστούν οι μέτοχοι. Στο ίδιο πλαίσιο Θα προωθηθούν οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και οι «ενοικιάσεις» εργαζομένων. Η περίπτωση του άλλοτε 100% δημόσιου ΟΤΕ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα

Η ΕΣΑΚ πιστεύει ότι το ΤΤ πρέπει να εξακολουθήσει να έχει το δημόσιο χαρακτήρα του. Πολύ περισσότερο, μέσα από την ένταση της λαϊκής πάλης, να διαμορφωθούν τέτοιες συνθήκες, που με μια άλλη, λαϊκή εξουσία, να έχει το Ιδρυμα το δημόσιο και λαϊκό χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένα πιστωτικό ίδρυμα, σε μια δημόσια οικονομία. Μια οικονομία προς όφελος του λαού, κεντρικά σχεδιασμένη, που θα έχει στο κέντρο της προσοχής τον εργαζόμενο. Τον άνθρωπο του μόχθου, αυτόν που παράγει τα σημερινά αγαθά και που δικαιούται να καρπώνεται όλον τον πλούτο τον οποίο παράγει.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ