Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Επαφές Ντράγκι με κόμματα

Ανάμεικτες οι διαθέσεις στα «Πέντε Αστέρια» για μια συμμετοχή σε κυβέρνηση Ντράγκι, τη στάση της μελετά τώρα και η «Λέγκα»

ΡΩΜΗ.--

Επαφές με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα ξεκίνησε χτες ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι, στον οποίο (2ο κατά σειρά μετά τον πρόεδρο της Βουλής...) ο Ιταλός Πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης μετά την πρόσφατη παραίτηση Κόντε.

Μέχρι χτες, ετοιμότητα στήριξης σε μια κυβέρνηση Ντράγκι εξέφραζαν το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα - PD, η «Ζωντανή Ιταλία» - ΙV αλλά και η κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια», ενώ μεικτές ήταν οι διαθέσεις στο εσωτερικό των «Πέντε Αστεριών» (που μέχρι πρόσφατα συγκυβερνούσαν με PD και IV). Μέχρι προχτές, η ηγεσία των «Πέντε Αστεριών» επέμενε σε ένα κυβερνητικό σχήμα ξανά υπό τον Τζουζέπε Κόντε και ασκούσε κριτική στη συμμετοχή της IV, ανταλλάσσοντας κατηγορίες μαζί της για επίμονες αξιώσεις διατήρησης συγκεκριμένων χαρτοφυλακίων στη νέα κυβέρνηση. Φυσικά, πέρα από προσωπικούς τυχοδιωκτισμούς που χαρακτηρίζουν διάφορα στελέχη αστικών κομμάτων, εκφράζονταν και ενδοαστικές διαφωνίες για μια σειρά από θέματα (όπως τις προτεραιότητες στην αξιοποίηση των κονδυλίων από τα ευρωπαϊκά ταμεία) και τομείς του κεφαλαίου που θα έπρεπε πρώτοι να επωφεληθούν από νέες μεταρρυθμίσεις που προωθούνται στο όνομα της ανάκαμψης, με δεδομένη την ύφεση που η πανδημία έφερε ακόμα πιο γρήγορα.

Ο προερχόμενος από τα «Πέντε Αστέρια» - και για πολύ καιρό επικεφαλής τους - ΥΠΕΞ, Λουίτζι ντι Μάγιο, δήλωσε πάντως ότι «σε αυτήν την εύθραυστη περίοδο, κατά τη γνώμη μου τα "Πέντε Αστέρια" έχουν καθήκον να πάρουν μέρος στις διαβουλεύσεις με τον Ντράγκι, να τον ακούσουν και μετά να διαμορφώσουν θέση με βάση και τις αποφάσεις των βουλευτών (...) Αποτελούμε τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα στη σημερινή Βουλή και πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους θεσμούς (...) Διανύουμε μια σύνθετη πολιτική κρίση και κανείς δεν είναι αλάθητος. Δεν επιδιώξαμε αυτό το αδιέξοδο, αλλά σε αυτές τις συνθήκες ένα πολιτικό κόμμα πρέπει να δείξει ωριμότητα απέναντι στη χώρα...».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της «Λέγκας», Ματέο Σαλβίνι, εμφανιζόταν χτες έτοιμος να ακούσει «το πρόγραμμα και τις νέες προτάσεις του εντολοδόχου πρωθυπουργού», με αναλυτές να υποστηρίζουν ότι ίσως τελικά το κόμμα του συνεργαστεί σε ένα βαθμό, για να καθυστερήσουν λίγο οι εκλογές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενταση Ντράγκι - Κόντε με φόντο τις εξελίξεις στα Πέντε Αστέρια (2022-07-01 00:00:00.0)
Επαφές Ματαρέλα με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα (2021-01-30 00:00:00.0)
«Τρέχουν» σενάρια νέων συνεργασιών (2021-01-16 00:00:00.0)
Διαφωνίες για τους μηχανισμούς στήριξης του κεφαλαίου (2020-12-16 00:00:00.0)
Ρευστότητα, διεργασίες και σημάδια ανησυχίας για την κυβερνητική κρίση (2019-08-17 00:00:00.0)
Παρατείνεται η κυβερνητική κρίση (2019-08-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ