Σάββατο 6 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 7 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Νέος γύρος αντιπαράθεσης Δύσης και Ρωσίας

Δεν αποκλείονται νέες κυρώσεις με αφορμή τη φυλάκιση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου

ΜΟΣΧΑ.--

Αφορμή για νέο γύρο αντιπαράθεσης της Ρωσίας με δυτικά ιμπεριαλιστικά κέντρα δίνει η υπόθεση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ δεν αποκλείεται να αξιοποιηθεί και για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στη Ρωσία.

Την περασμένη βδομάδα ο Ναβάλνι καταδικάστηκε σε 3,5 χρόνια φυλάκιση, από τα οποία θα εκτίσει τα 2,5 χρόνια, καθώς μετατράπηκε η ποινή φυλάκισής του με αναστολή. Ο Ναβάλνι συνελήφθη στις 17 Γενάρη, όταν επέστρεψε από το Βερολίνο όπου νοσηλευόταν, επειδή παραβίασε τους όρους αναστολής φυλάκισής του για παλιότερο αδίκημα υπεξαίρεσης.

Οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Βρετανίας, καθώς και η ΕΕ, έσπευσαν να καταδικάσουν την ετυμηγορία κατά του Ναβάλνι και ζήτησαν την άμεση απελευθέρωσή του. Παράλληλα, ζητούν να σταματήσει «η βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών», υποστηρικτών του Ναβάλνι. Η Λιθουανία κάλεσε την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία, απειλώντας ότι αν οι Βρυξέλλες δεν ενεργήσουν γρήγορα, θα προχωρήσει μόνη της.

«Εμείς στην ΕΕ ήδη τον Οκτώβρη επιβάλαμε κυρώσεις εξαιτίας της δηλητηρίασης του Ναβάλνι. Οι περαιτέρω ενέργειες τώρα, μετά από αυτήν την καταδίκη, θα συζητηθούν σε επίπεδο ΕΕ. Νέες κυρώσεις δεν αποκλείονται», δήλωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής καγκελαρίας. Επίσης, ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, πραγματοποιεί από την Παρασκευή επίσκεψη στην Μόσχα.

Στις ΗΠΑ, διακομματική ομάδα Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών γερουσιαστών κατέθεσε νομοσχέδιο στο Κογκρέσο ζητώντας νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, με αφορμή τη φερόμενη δηλητηρίαση και τη φυλάκιση του Ναβάλνι. Αυτή η πρωτοβουλία, εφόσον εγκριθεί, θα κατευθύνει την αμερικανική κυβέρνηση να καθορίσει «αν το Κρεμλίνο έχει παραβιάσει τους νόμους των ΗΠΑ, που απαγορεύουν τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων».

Το ρωσικό ΥΠΕΞ και το Κρεμλίνο δήλωσαν ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ «ξεπερνούν τα όρια» και ότι το θέμα «θα συζητηθεί σε υψηλό επίπεδο με αξιωματούχους της Δύσης».

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ επεσήμανε ότι στη Γερμανία, στη Γαλλία, στις ΗΠΑ και σε άλλες δυτικές χώρες οι διαδηλωτές αντιμετωπίζουν τεράστια πρόστιμα, ακόμα και ποινές φυλάκισης, για «παράνομες» διαδηλώσεις ή παρεμπόδιση της κυκλοφορίας. «Σε παράνομες συγκεντρώσεις η αστυνομία τους χειρίζεται τους διαδηλωτές τους πολύ πιο σκληρά από ό,τι η δική μας αστυνομία», πρόσθεσε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ