Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Διαδηλώσεις κατά του πραξικοπήματος

Συνέχεια διεργασιών στον ΟΗΕ

Από τις διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα
Από τις διαδηλώσεις ενάντια στο πραξικόπημα
ΝΑΪ ΠΙ ΤΑΟΥ.--

Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιούνται τις τελευταίες μέρες στη Μιανμάρ, ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα που την 1η Φλεβάρη ανέτρεψε την κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία. Μεταξύ άλλων γίνονται και απεργίες εργαζομένων από διάφορους κλάδους, με βασικά αιτήματα π.χ. «δεν θέλουμε δικτατορία» αλλά και την απελευθέρωση των στελεχών του Εθνικού Συνδέσμου. Οι διαδηλωτές - στους οποίους περιλαμβάνονται και επιχειρηματίες, εκπρόσωποι της ανερχόμενης αστικής τάξης που εντόπιζε σειρά νέων ευκαιριών από τις επαφές που η κυβέρνηση του Συνδέσμου επιδίωκε και με τη Δύση - βρέθηκαν αντιμέτωποι με αντλίες νερού και συνολικά τις δυνάμεις καταστολής. Τουλάχιστον δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ διαμαρτυρίες οργανώνονται όχι μόνο στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου, αλλά και σε Γιανγκόν κ.τ.λ.

Χτες, ο επικεφαλής των πραξικοπηματιών, στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ, μίλησε για «εκλογικές απάτες», που - όπως είπε - έγιναν στις βουλευτικές εκλογές του Νοέμβρη και υποσχέθηκε πάλι νέες εκλογές, όταν λήξει η κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» στην οποία κηρύχτηκε η χώρα.

Την ίδια στιγμή, Βρετανία, ΕΕ και άλλα 19 μέλη του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το συγκεκριμένο όργανο του ΟΗΕ, με φόντο την πρόσφατη έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά το οποίο όμως δεν εκδόθηκε κοινή ανακοίνωση, καθώς Ρωσία και Κίνα ζήτησαν «περισσότερο χρόνο». Βέβαια, οι ανησυχίες που εκφράζουν μια σειρά αστικές κυβερνήσεις για «τη δοκιμασία που περνά ο βιρμανικός λαός και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα» εκφράζεται με φόντο την όξυνση του ανταγωνισμού για τη γεωπολιτική επιρροή συνολικά στην Ασία. Ασχετα με αυτούς τους ανταγωνισμούς δεν είναι ούτε τα εμπόδια που μπήκαν στη χρήση διαφόρων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Twitter, Instagram κ.τ.λ.), των οποίων η «ουδετερότητα» έχει φανεί σε μια σειρά εξελίξεις στον πλανήτη, όπως πρόσφατα στις ΗΠΑ με την κυβερνητική εναλλαγή κ.τ.λ.

Στο μεταξύ, η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζ Πέιν ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του (Αυστραλού) Σον Τέρνελ, οικονομολόγου που ήταν σύμβουλος της Αούνγκ Σαν Σου Κι, της ντε φάκτο ηγέτιδας του Συνδέσμου, που έχει τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης και έχει πρωτοστατήσει για τον αστικό εκσυγχρονισμό της χώρας, αναπτύσσοντας πολλές διασυνδέσεις με κέντρα της Δύσης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός μετρά βάσανα και «κόντρες» φορτωμένες στην πλάτη του (2022-02-02 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2021-02-16 00:00:00.0)
Αναμένεται μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης (2015-11-14 00:00:00.0)
Καταγγελίες για σκόπιμες καθυστερήσεις στην καταμέτρηση (2015-11-11 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2015-07-13 00:00:00.0)
Αποφάσεις για να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές επενδύσεις στην περιοχή (2014-05-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ