Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κυβέρνηση - αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες

Οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις για τους όρους ανάδειξης των πρυτανικών αρχών στην Τουρκία φέρνουν στο προσκήνιο και τις ενδοαστικές διεργασίες που εντείνονται, με φόντο σύνθετους ανταγωνισμούς σε όλη την περιοχή.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι «προκαλεί» τις φοιτητικές διαδηλώσεις που συνεχίζονται, καταγγέλλοντας τον απευθείας και χωρίς διαβούλευση διορισμό του νέου πρύτανη του Πανεπιστημίου Bogazici στην Κωνσταντινούπολη. «Τα γεγονότα στο Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου δεν έχουν καμία σχέση με τους φοιτητές. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης (...) και ορισμένοι ακαδημαϊκοί με τους οποίους συνεργούν βρίσκονται πίσω από αυτό», υποστήριξε ο Ερντογάν. Η κυβέρνηση πάντως προχώρησε σε νέα επίδειξη αυταρχισμού, με τις δυνάμεις καταστολής να διαλύουν διαδηλώσεις κάνοντας χρήση δακρυγόνων, ακόμα και πλαστικών σφαιρών, και να προχωρούν σε συλλήψεις. Διαδηλώσεις και συλλήψεις έγιναν και στην Αγκυρα.

Στο μεταξύ, μετά την Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες καυτηρίασαν την κριτική της κυβέρνησης Ερντογάν ενάντια σε όσους διαφωνούν μαζί της (μεταξύ άλλων ζητώντας τήρηση των «παραδοσιακών οικογενειακών αξιών»), με την Κομισιόν να καταδικάζει τη «ρητορική μίσους» της Αγκυρας.

Ο Ερντογάν απέρριψε κάθε κριτική, κατηγορώντας μάλιστα Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι «δεν μπόρεσαν» να βρουν διέξοδο στα δικά τους εσωτερικά προβλήματα, αναφέροντας μεταξύ άλλων και τα γεγονότα που σημειώθηκαν το Γενάρη στο αμερικανικό Καπιτώλιο.

Πάντως, το αμερικανικό ΥΠΕΞ απέρριψε κατηγορίες που αναμόχλευσε η Αγκυρα για εμπλοκή των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατους και ανεύθυνους τους ισχυρισμούς πως οι ΗΠΑ ευθύνονταν» για τα γεγονότα του Ιούλη του 2016. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε μεταξύ άλλων ότι τέτοιες τοποθετήσεις «δεν συνάδουν» με την ιδιότητα «του συμμάχου στο NATO και του στρατηγικού εταίρου των ΗΠΑ».

Να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ξεκινάει τριήμερη περιοδεία στον Περσικό Κόλπο, στο πλαίσιο της οποίας θα έχει σειρά επίσημων επαφών σε Κουβέιτ, Ομάν και Κατάρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ