Τρίτη 9 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
«ΒΡΑΖΟΥΝ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΟΙ ΧΩΡΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑΣ
Προσπάθεια συγκάλυψης κρουσμάτων σε μεγάλη αποθήκη σούπερ μάρκετ
  • Καταγγελία του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής
  • Αποποιούνται τις ευθύνες τους Πολιτική Προστασία και ΕΟΔΥ

Από παλιότερη εξόρμηση σε σούπερ μάρκετ
Από παλιότερη εξόρμηση σε σούπερ μάρκετ
Την εργοδοσία της «Μetro» («My Market»), που δεν ενημέρωσε τους εργαζόμενους για επιβεβαιωμένο κρούσμα συναδέλφου τους στην αποθήκη της στη Μάνδρα, καταγγέλλει το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής. Πρόκειται για ένα ακόμα γεγονός που αναδεικνύει ότι την ευθύνη για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στους χώρους δουλειάς «την έχουν η κυβέρνηση και οι εργοδότες, που έχουν κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα με σκοπό να μη σταματήσει η παραγωγή, να μην κλείσουν αποθήκες και καταστήματα».

Το Συνδικάτο αναφέρει ότι η εργοδοσία είχε ενημερωθεί για το κρούσμα από τις 27 Γενάρη και ότι ο εργαζόμενος που είναι θετικός στον κορονοϊό, λόγω της δουλειάς του κινείται σε όλη την αποθήκη. Η ενημέρωση για το κρούσμα ήρθε μόνο μετά «από παρέμβαση συναδέλφου στην αποθήκη, όπου ζήτησε να ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι». Στο αίτημα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα η εργοδοσία απάντησε ότι έχει κάνει η ίδια την ιχνηλάτηση και ότι αποφάσισε να κάνει τεστ μόνο σε 2 εργαζόμενους!

Λίγες μέρες μετά εμφανίστηκε και δεύτερο κρούσμα σε εργαζόμενο, σε άλλο πόστο, ο οποίος έκανε μόνος του το τεστ! Το Συνδικάτο απαίτησε «να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους», όμως και πάλι η εργοδοσία «έκανε rapid test μόνο στο συγκεκριμένο πόστο και βάρδια, αδιαφορώντας για όλους τους υπόλοιπους της αποθήκης!». Από τα τεστ προέκυψε και τρίτο κρούσμα.

Ταυτόχρονα το Συνδικάτο έκανε παρεμβάσεις σε ΕΟΔΥ και Πολιτική Προστασίας, οι οποίοι «πέταγαν ο ένας την μπάλα στον άλλο και έλεγαν πως δεν μπορούν κάνουν τίποτα!».

Το Συνδικάτο απαιτεί «εδώ και τώρα στην αποθήκη της "Metro" και σε όλους τους χώρους» να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους. Δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Απολύμανση όλων των κοινόχρηστων εργαλείων ανά βάρδια. Καθαριότητα καθ' όλη τη διάρκεια της λειτουργίας της αποθήκης. Αμεση καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με συχνές απολυμάνσεις και διασφάλιση τήρησης των μέτρων στα πούλμαν των εταιρειών.

Επίσης, επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς, ώστε να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων σε κάθε επιχείρηση (πανδημία κ.ά.) και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση, ελέγχους για την ουσιαστική εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων προστασίας, ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας κ.ά.

Αναμείνατε στο ακουστικό σας...

Μέσα απ' αυτό το περιστατικό αναδείχθηκαν σε όλη τους την έκταση οι φραγμοί που προσπαθεί να βάλει το κράτος για λογαριασμό της εργοδοσίας, ώστε ακόμα κι όταν κάποιος εργαζόμενος ή κάποιο σωματείο θελήσει να καταγγείλει τα πρωτόκολλα της συγκάλυψης και της διασποράς στους χώρους δουλειάς, να βρίσκει τοίχο και τελικά να γίνεται μπαλάκι ανάμεσα στις διάφορες υπηρεσίες, με τραγελαφικές πολλές φορές καταστάσεις.

Στην περίπτωση των κρουσμάτων στην αποθήκη της «Metro», η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντ. Γκογκάκη, επιχείρησε να επικοινωνήσει με τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να καταγγείλει ότι δεν παίρνονται μέτρα από την εργοδοσία ούτε μετά τον εντοπισμό των κρουσμάτων.

Αρχικά επικοινώνησε τηλεφωνικά με την Πολιτική Προστασία, η οποία την παρέπεμψε στον ΕΟΔΥ. Σε νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ τής είπαν να επικοινωνήσει «με τον αρμόδιο φορέα σας», εννοώντας την εργοδοσία (!), και στη συνέχεια της συστήθηκε οι εργαζόμενοι να φοράνε μάσκα, γάντια και να τηρούν τις αποστάσεις!

Μπροστά στο επίμονο αίτημα της προέδρου να παρέμβουν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, ο ΕΟΔΥ τής έδωσε έναν άλλο αριθμό τηλεφώνου, χωρίς όμως να της διευκρινίζει σε ποια υπηρεσία ανήκει. Μόνο ύστερα και πάλι από τη δική της επιμονή, την ενημέρωσαν ότι πρόκειται για τηλέφωνο που ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού, αλλά και εκεί δεν απαντούσε κανείς! «Λες και μέσα στην αποθήκη έχουμε τίποτα αρχαία!», σχολιάζει στη δική του ανακοίνωση το Συνδικάτο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής.

Και αυτή δεν είναι βέβαια η μοναδική περίπτωση. Κάθε προσπάθεια τηλεφωνικής επικοινωνίας με κάποια αρμόδια υπηρεσία είναι ένα μικρός μαραθώνιος, αφού ο χρόνος αναμονής απάντησης της κλήσης είναι μεγάλος, εάν φυσικά απαντήσει κάποιος.

Για παράδειγμα, όποιος εργαζόμενος παίρνει τηλέφωνο σε Επιθεώρηση Εργασίας δύσκολα θα βρει κάποιον να του απαντήσει, και αν βρει, οι απαντήσεις που παίρνει τον οδηγούν σε αδιέξοδο. Εργαζόμενος που κατήγγειλε σε Επιθεώρηση Εργασίας αντεργατικά μέτρα που θέλει να πάρει εργοδότης, πήρε την απάντηση από την Επιθεώρηση να επικοινωνήσει με το σωματείο του!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ