Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ημασταν πολύ αισιόδοξοι για την παραγωγή εμβολίων»

Δηλώσεις - ομολογία των συμβολαίων με τις φαρμακοβιομηχανίες σε «λευκό χαρτί» από την πρόεδρο της Κομισιόν

Περισσότερα από 107,4 εκατ. κρούσματα είχαν διαγνωστεί μέχρι χτες παγκοσμίως και τουλάχιστον 2,352 εκατ. άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία, όπως και οι μεταλλάξεις του.

Παράλληλα, η μειωμένη παραγωγή εμβολίων, σύμφωνα με τους ρυθμούς που επιβάλλουν οι φαρμακευτικοί όμιλοι για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία, θέτει πρόσθετα εμπόδια στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ημασταν πολύ αισιόδοξοι για τη μαζική παραγωγή εμβολίων», ισχυρίστηκε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και «ίσως ήμασταν πολύ σίγουροι ότι αυτά που παραγγείλαμε θα παραδοθούν στην ώρα τους».

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωσή της αποτελεί ομολογία ότι με την πλήρη στήριξη των καπιταλιστικών κρατών, η φαρμακοβιομηχανία καθορίζει αν είναι συμφέρον να αναπτύξει ένα εμβόλιο, με τι ρυθμούς θα το παράγει, πότε και ποιος θα το προμηθευτεί, ενώ τα συμβόλαια που υπέγραψε η Κομισιόν είναι «λευκό χαρτί». Στο μεταξύ, ήδη πριν την έγκριση εμβολίων, εμπειρογνώμονες και ειδικοί προειδοποιούσαν πως η πραγματική κούρσα για τα εμβόλια θα είναι αυτή της προμήθειάς τους, λόγω της περιορισμένης παραγωγής.

Επιπλέον, υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΕ να οργανώσει την παραγγελία εμβολίων για όλα τα κράτη - μέλη, διαφορετικά «θα υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες για την ενιαία εσωτερική αγορά». Εάν μόνο μερικά μεγάλα κράτη - μέλη «είχαν εξασφαλίσει το εμβόλιο μόνα τους και τα υπόλοιπα είχαν μείνει με άδεια χέρια», αυτό θα ήταν «το τέλος της κοινότητάς μας», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια επανέλαβε τον στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ μετά το φιάσκο της δημοσίευσης των συμβολαίων της Κομισιόν με την «CureVac» και την «AstraZeneca», από τα οποία έλειπαν βασικοί όροι, οι εταιρείες «Sanofi» - GSK συμφώνησαν να δημοσιευτεί η αναθεωρημένη σύμβαση που υπεγράφη με την Επιτροπή τον Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, χτες ξεκίνησε η παραγωγή του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» στο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας στο Μάρμπουργκ. Τα πρώτα εμβόλια που θα παραχθούν εκεί θα βγουν στην κυκλοφορία στις αρχές του Απρίλη.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές και στη Γερμανία για έγκριση εμβολίων άλλων χωρών, όπως αυτών από τη Ρωσία και την Κίνα. Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, πρότεινε να εξεταστεί «σε εθνικό επίπεδο η οργάνωση τέτοιων προμηθειών», αφού «σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχαν προφανώς λάθη». Προς το παρόν μόνο η Ουγγαρία έχει οργανώσει σε εθνικό επίπεδο ξεχωριστές παραγγελίες.

Στη Νότια Αφρική, που είναι τόπος παραγωγής του εμβολίου της «Johnson & Johnson», θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί των υγειονομικών με το εμβόλιο αυτό «υπό τη μορφή έρευνας», μια απόφαση που πάρθηκε καθώς το εμβόλιο «AstraZeneca»/Οξφόρδης δεν προστατεύει από ήπια ή μέτρια νόσηση όσους έχουν προσβληθεί από το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της «Johnson & Johnson» δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν ετήσιοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 για τα επόμενα χρόνια λόγω μεταλλάξεων.

Τέλος, ο ομοσπονδιακός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) χορήγησε άδεια για την κατεπείγουσα χρήση της συνδυαστικής θεραπείας δύο συνθετικών αντισωμάτων την οποία έχει αναπτύξει η φαρμακευτική «Eli Lilly». Ο συνδυασμός των δύο συνθετικών αντισωμάτων συνέβαλε να μειωθούν κατά 70% οι νοσηλείες και οι θάνατοι μεταξύ ασθενών, που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, έδειξε κλινική μελέτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ