Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ!
Με τη γνωστή αντεργατική συνταγή

Με τη γνωστή συνταγή των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από την αρχή της πανδημίας και οδηγούν σε περικοπές στο εργατικό εισόδημα, μονιμοποίηση της ευελιξίας και της υποαπασχόλησης, αφήνουν χωρίς στήριξη τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, ενώ στον αντίποδα ενισχύουν τους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους, προχωρά η κυβέρνηση και στο 3ο κύμα της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που παρουσίασε χτες η Γενική Γραμματέας Εργασίας Αννα Στρατινάκη και αφορούν την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, προβλέπουν αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φλεβάρη, για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής από σήμερα στις 6 π.μ. Ταυτόχρονα, το ίδιο μέτρο των αναστολών ισχύει και για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στις πληττόμενες.

Με τον τρόπο αυτό, ο εργατικός μισθός για χιλιάδες εργαζόμενους συρρικνώνεται στο επίπεδο των 534 ευρώ, ενώ επεκτείνεται έως τις 31 Μάρτη 2021 και η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο και αυτό οδηγεί σε περικοπές μισθών έως και 20%.

Αντίστοιχης κοπής είναι και το μέτρο της παράτασης για 2 μήνες της διάρκειας της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει τον Γενάρη και αντίστοιχα τον Φλεβάρη 2021 -, καθώς και αυτό, παρά τις προπαγανδιστικές τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης, αφήνει «εκτός νυμφώνος» εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη για τους άνεργους από τον κλάδο Τουρισμού - Επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχε λάβει σχεδόν καμία ενίσχυση, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν το μέτρο θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης ομάδας του κλάδου.

Στον αντίποδα, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου με πάνω από 50 εργαζόμενους επιχορηγούνται με «ειδική οικονομική ενίσχυση», όταν πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες, με την κάλυψη ποσοστού 80% επί του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου. Επιπλέον, καλύπτονται και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και τις 31 Μάρτη 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Γενάρη - Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ακόμα, στα μέτρα περιλαμβάνονται η επανενεργοποίηση των αδειών ειδικού σκοπού, για τους γονείς παιδιών (μετά το κλείσιμο σχολικών μονάδων), ενώ διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας όπου αυτή είναι εφικτή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ