Σάββατο 13 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 14 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΑΝΜΑΡ
Στην επιφάνεια ευρύτεροι ανταγωνισμοί στην περιοχή

Αγνωστο παρέμενε μέχρι και το τέλος της βδομάδας αν τελικά το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ θα συνερχόταν για να συζητήσει ξανά τις εξελίξεις στη Μιανμάρ, όπου το πραξικόπημα της 1ης Φλεβάρη (που ανέτρεψε την κυβέρνηση του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία) έφερε στην επιφάνεια ευρύτερους ανταγωνισμούς για τη γεωπολιτική επιρροή στη Νοτιοανατολική Ασία. Κίνα και Ρωσία είχαν ζητήσει «περισσότερο χρόνο» στην πρώτη συνεδρίαση του ΣΑ, ενώ οι ΗΠΑ εμφανίζονται καθαρά επικριτικές απέναντι στους πραξικοπηματίες στρατιωτικούς, καταδικάζοντας την απαγόρευση των διαδηλώσεων και ανακοινώνοντας μάλιστα και κυρώσεις κατά των πρωτεργατών του στρατιωτικού καθεστώτος.

Στην ίδια την Μιανμάρ, συνεχίζονται διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις, που έρχονται αντιμέτωπες ακόμα και με αληθινές σφαίρες των δυνάμεων καταστολής. Ηδη την Πέμπτη μια νεαρή γυναίκα νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ καταγράφονταν και άλλοι τραυματίες. Βεβαίως, στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και πολλοί από τα μεσαία στρώματα, που με τη «δημοκρατική μετάβαση» των τελευταίων ετών και τη διακυβέρνηση του Συνδέσμου ωφελήθηκαν πολλαπλά, δεν θέλουν να διαταραχτούν οι προσπάθειες σύσφιξης συνεργασιών και με δυτικά κέντρα.

Σημειωτέον ότι την Τετάρτη διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την κινεζική πρεσβεία στη Ρανγκούν, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι στηρίζει τους πραξικοπηματίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «υποστηρίξτε τη Μιανμάρ. Μην υποστηρίζετε δικτάτορες». Η κινεζική πρεσβεία διέψευσε πληροφορίες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, σύμφωνα με τις οποίες κινεζικά αεροπλάνα μετέφεραν τεχνικό προσωπικό στη χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ