Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΕΕΕΝ ΔΥΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μια από τα ίδια τα «εμβληματικά έργα» της «πράσινης ανάπτυξης»

Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας σε εργοτάξιο φωτοβολταϊκού πάρκου της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» με κατασκευαστή τη «ΜΕΤΚΑ» στην Εορδαία καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών και Εργαζομένων Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας.

Με ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να περνούν τα διαλείμματά τους στα αυτοκίνητά τους, στην καλύτερη των περιπτώσεων, λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου, την ίδια ώρα που το τελευταίο διάστημα οι θερμοκρασίες έπεσαν κάποιες μέρες κάτω από το μηδέν.

Αντίστοιχη είναι η γενικότερη εικόνα που σχηματίζουν τα «μεγάλα και εμβληματικά έργα» στη Δυτική Μακεδονία, τα οποία, όπως σημειώνει το ΣΕΕΕΝ, αποδεικνύονται «μία από τα ίδια», καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν την απουσία Συλλογικών Συμβάσεων, τη δουλειά ήλιο με ήλιο, με ημερομηνία λήξης και χαμηλά μεροκάματα.

Το ΣΕΕΕΝ τονίζει πως οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, οι κανόνες λειτουργίας ενός εργοταξίου, αλλά και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες επιβάλλουν οι στιγμές ανάπαυσης των εργαζομένων να γίνονται σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες. Απαιτεί άμεσα, με ευθύνη των εργοδοτών, να εξασφαλιστεί κατάλληλος χώρος (κλειστός, αεριζόμενος και θερμαινόμενος και με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό) για τα διαλείμματα των εργαζομένων. Επίσης, απαιτεί να παρθούν επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Οι εργαζόμενοι βλέπουν πιο καθαρά σήμερα ότι η απολιγνιτοποίηση, η πράσινη ανάπτυξη θα θερίσει ό,τι έχει απομείνει από δικαιώματα και κατακτήσεις», επισημαίνει το Συνδικάτο και καταλήγει: «Τα εμβληματικά έργα στήνονται στα ισοπεδωμένα δικαιώματα των εργαζομένων, για να βγουν κερδισμένοι ακόμα περισσότερο οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας. Ο αγώνας και η διεκδίκηση είναι ο μονόδρομος».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ