Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Διεκπεραιωτής κυβερνητικών εντολών ο νομάρχης

Καταγγελία ότι δε συζητούνται στο Νομαρχιακό Συμβούλιο τα βασικά και φλέγοντα προβλήματα των κατοίκων και του νομού και για διακρίσεις της Νομαρχιακής Αρχής σε βάρος της ΝΑΣ

Την πλήρη εναρμόνιση της Νομαρχιακής Αρχής και της πλειοψηφίας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας με τις επιλογές της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, κατήγγειλαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ).

«Είναι γεγονός - τόνισε ο Γιάννης Πατάκης, επικεφαλής της ΝΑΣ - από τη μέχρι σήμερα πορεία ότι η ονομασθείσα αιρετή Αυτοδιοίκηση δεν έχει αποδείξει ότι είναι πιο σημαντική και πιο χρήσιμη από τον προηγούμενο θεσμό του διορισμένου νομάρχη. Αυτό έχει να κάνει με τη συγκεκριμένη πολιτική αντίληψη που έχει η κυβέρνηση για το θεσμό, αλλά και με την απραξία του κυβερνητικού νομάρχη, που υλοποιεί κατά γράμμα τις κυβερνητικές εντολές, ξεχνώντας ότι είναι εκλεγμένος από το λαό. Ο ρόλος του αιρετού Νομαρχιακού Συμβουλίου και του αιρετού νομάρχη δεν άλλαξε ουσιαστικά τα πράγματα σε όλες τις νομαρχίες της χώρας».

«Κύριος εκφραστής αυτής της αντίληψης - συνέχισε ο Γιάννης Πατάκης - είναι ο νομάρχης Λάρισας Γ. Φλώρος και οι νομαρχιακοί σύμβουλοί του, καθώς ο ρόλος τους είναι να διεκπεραιώνουν τα θέματα που έρχονται από τις υπηρεσίες, την περιφέρεια και τα υπουργεία. Η αφαίρεση, κατά καιρούς, αρμοδιοτήτων που έγινε από την κεντρική εξουσία, δεν απασχόλησε ποτέ το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Η ανάπτυξη και λειτουργία και των δύο νοσοκομείων, σύμφωνα με τις ανάγκες των κατοίκων του νομού και της Θεσσαλίας, δε συζητήθηκε επί της ουσίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για να ασκηθεί πίεση προς την κυβέρνηση. Το αγροτικό ζήτημα, που έχει να κάνει με το σύνολο της αγροτικής οικονομίας και ανάπτυξης του νομού, μέχρι σήμερα αποφεύγουν να το συζητήσουμε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, ενώ και τα θέματα της ποινικοποίησης των αγώνων, των διώξεων των αγροτών, της μείωσης της βαμβακοκαλλιέργειας, της συμπαράστασης προς στους αγρότες που πραγματοποιούν μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, τα απέρριψαν και δε συζητήθηκαν στο Νομαρχιακό Συμβούλιο».

Ο Γιάννης Πατάκης κατήγγειλε ιδιαίτερα το γεγονός ότι τόσο ο νομάρχης και η παράταξή του που υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ όσο και η παράταξη που υποστηρίζεται από τη ΝΔ, αρνήθηκαν να συζητηθούν τα προβλήματα των αγροτών σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με τον προκλητικό ισχυρισμό ότι «υπάρχουν και άλλα σοβαρότερα θέματα». «Κι όλα αυτά τη στιγμή - υπογράμμισε ο Γ. Πατάκης - που τα μέτρα για τη μείωση της βαμβακοκαλλιέργειας που ανακοίνωσε ο υπουργός Γεωργίας θα πλήξουν καίρια τους αγρότες και της Λάρισας, καθώς υπολογίζεται ότι φέτος το εισόδημά τους θα μειωθεί κατά 17 δισεκατομμύρια δραχμές».

Ο επικεφαλής της ΝΑΣ πρόσθεσε, επίσης, ότι «και το μέγα ζήτημα της εναντίωσης για την εγκατάσταση του ΝΑΤΟικού Στρατηγείου στο Νομό Λάρισας που έχει να κάνει με την ασφάλεια της χώρας και την ειρήνη στην περιοχή των Βαλκανίων το απέρριψαν και δε συζητήθηκε». «Η βιομηχανική συρρίκνωση - είπε - και η ανεργία που υπάρχουν στο νομό και τι πρέπει να κάνουμε ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση λείπουν από την ατζέντα της πλειοψηφίας του ΝΣ».

Και καταλήγοντας ο Γιάννης Πατάκης τόνισε: «Είναι γεγονός ότι από μέρος της Νομαρχιακής Αρχής απέναντι στην πτέρυγά μας υπάρχουν διακρίσεις τόσο σε σχέση με την πρόταση για τη συμμετοχή μας στα διάφορα νομαρχιακά προγράμματα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, όσο και στην παραχώρηση γραφείου και στελέχωσή του για την καλύτερη λειτουργία και τη συμβολή μας στα προβλήματα του νομού. Εμείς πιστεύουμε ότι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και γενικότερα η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει θετικά στην ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του ανθρώπου. Αυτό όμως προϋποθέτει και μια γενικότερη φιλολαϊκή πολιτική σε όλα τα επίπεδα. Στα πλαίσια μιας τέτοιας πολιτικής η Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει ουσιαστικό ρόλο στο σχεδιασμό, στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση μιας πολιτικής προς όφελος του λαού. Η ουσιαστική ανάπτυξη του θεσμού και ο βαθμός εκδημοκρατισμού των άλλων λειτουργιών της κεντρικής εξουσίας εξαρτάται και από τα μέτρα περιορισμού της επιρροής και εξάρτησης του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων και των ξένων κέντρων πάνω στους μηχανισμούς του κράτους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη συγκέντρωση στα Φάρσαλα (2002-10-02 00:00:00.0)
Σήμερα η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων σε Νομαρχίες Αθήνα - Πειραιά (2002-05-09 00:00:00.0)
Αύριο η παρουσίαση των υποψηφιοτήτων για Νομαρχίες Αθήνα - Πειραιά (2002-05-08 00:00:00.0)
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΟ ΚΚΕ (1998-09-27 00:00:00.0)
Συμπαράταξη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική (1998-06-17 00:00:00.0)
Οι σημερινοί συσχετισμοί μπορούν να αλλάξουν (1997-06-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ