Σάββατο 20 Φλεβάρη 2021 - Κυριακή 21 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΑΒΑΛΝΙ
Με νέες κυρώσεις απειλεί η ΕΕ για τον «περιορισμό» της Ρωσίας

Ενώ οι ΗΠΑ επαναφέρουν το θέμα του αγωγού «Nord Stream 2»

ΜΟΣΧΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εντείνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - ΕΕ και ΗΠΑ με αφορμή αυτήν τη φορά τη φυλάκιση του Ρώσου αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι, ενώ στο επίκεντρο βρίσκονται γεωπολιτικές ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις.

Η ΕΕ απειλεί με νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ στις 22 Φλεβάρη και είναι πιθανό να επιβληθούν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συμμάχων του Ρώσου Προέδρου.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), την περασμένη βδομάδα, με την οποία ζητά να αφεθεί ελεύθερος ο Ναβάλνι, «στρώνει το έδαφος» για την επιβολή νέων κυρώσεων, ενώ το Κρεμλίνο αντέδρασε χαρακτηρίζοντάς την «παράνομη» και «ανεπίτρεπτη απόπειρα παρέμβασης στις εσωτερικές δικαστικές υποθέσεις».

Η Ρωσία θα αποδεχθεί μια απόφαση της ΕΕ να διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς, εάν οι Βρυξέλλες προβούν σε τέτοια δήλωση, αλλά δεν το επιδιώκουμε, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα.

Η Ζαχάροβα ισχυρίστηκε πως η ΕΕ «κάνει το ίδιο λάθος ξανά και ξανά» απέναντι στη Ρωσία, «ενεργώντας σε αντίθεση με τα δικά της συμφέροντα, απλώς και μόνο επειδή ωθείται εκεί», υπονοώντας και το «παζάρι» με τις ΗΠΑ.

Η ίδια υπενθύμισε ότι η Γερμανία πρωτοστάτησε σε πολλά πακέτα κυρώσεων της ΕΕ, οι οποίες «επιβεβαιώνουν τη στρατηγική της Γερμανίας να χρησιμοποιεί τους πόρους της ΕΕ για να επιβάλλει την πολιτική της για συνολική συγκράτηση της Ρωσίας». Την ίδια στιγμή, η Γερμανία απέκλεισε επιβολή κυρώσεων στον αγωγό φυσικού αερίου «Nord Stream 2».

Από τη σκοπιά των αμερικανικών συμφερόντων, η κυβέρνηση των ΗΠΑ - και με αφορμή την υπόθεση Ναβάλνι - δηλώνει πως θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την ολοκλήρωση και την πιστοποίηση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», θεωρώντας τις κυρώσεις «ένα από τα πολλά σημαντικά εργαλεία» για την κατάσταση αυτή.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «ο "Nord Stream 2" και η δεύτερη διακλάδωση του "Turkish Stream" αποσκοπούν στο να ενισχύσουν τους ρωσικούς μοχλούς επιρροής στους συμμάχους και εταίρους μας και να υπονομεύσουν τη διατλαντική ασφάλεια», οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να προωθούν το αμερικανικό LNG ως διαφοροποιημένη πηγή Ενέργειας.

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, πιστεύει ότι ο αγωγός «Nord Stream 2» είναι μια κακή συμφωνία για την Ευρώπη και θα αποφασίσει εάν θα υπάρξουν κυρώσεις, όπως είχε επιβάλει και η κυβέρνηση Τραμπ. Σύμφωνα με γερμανικά δημοσιεύματα, οι ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφές με τη Γερμανία παζαρεύοντας έναν ενδεχόμενο συμβιβασμό.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, οι ΗΠΑ επέβαλαν περιορισμούς στη χορήγηση ταξιδιωτικών θεωρήσεων σε 43 υψηλόβαθμους Λευκορώσους, κατηγορώντας τους για υπονόμευση της δημοκρατίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοκληρώθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου «Nord Stream 2» (2021-09-11 00:00:00.0)
Κατέληξαν σε συμβιβασμό για τον αγωγό «Nord Stream 2» (2021-07-23 00:00:00.0)
Η Γερμανία επιταχύνει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωσή του (2021-01-16 00:00:00.0)
Αντιδράσεις κατά των αμερικανικών κυρώσεων (2019-12-19 00:00:00.0)
Απειλούν ευθέως τις επιχειρήσεις που εμπλέκονται με τον «Νord Stream 2» (2019-01-15 00:00:00.0)
Εντείνουν τις πιέσεις προς Ρωσία και Γερμανία (2018-12-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ