Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ
Ολα έτοιμα για την απεργία

Σύσκεψη έξω από την «Ι. Λυμπερόπουλος» εξελίχθηκε σε συγκέντρωση, λίγο πριν την έναρξη της απεργίας διαρκείας

Σε αγωνιστικό «πρόλογο» της απεργίας διαρκείας, που κήρυξε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, από τη 1 το πρωί σήμερα, στην επιχείρηση «Ι.Λυμπερόπουλος» στη Θεσσαλονίκη, εξελίχθηκε η σύσκεψη-συγκέντρωση συνδικαλιστών, που κάλεσε η Ομοσπονδία χτες το πρωί, στο χώρο έξω από την είσοδο της επιχείρησης.

Διάχυτο ήταν το πνεύμα της αποφασιστικότητας ανάμεσα στους συγκεντρωμένους εργάτες ότι η απεργία αυτή είναι «μονόδρομος» και θα λήξει μόνο με την επαναπρόσληψη των δύο απολυθέντων συναδέλφων τους, την οποία αρνείται πεισματικά η επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι στα εμφιαλωμένα έχουν, κυριολεκτικά, στρατοπεδεύσει έξω από την είσοδο της επιχείρησης από τις 10 του Γενάρη, όταν άρχισαν οι 48ωρες απεργίες του εργασιακού σωματείου, που το δικαστήριο κήρυξε «παράνομες και καταχρηστικές».

Στη συγκέντρωση εκφράστηκε με τον καλύτερο τρόπο το μαχητικό, αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων και η αλληλεγγύη προς αυτούς. Στο χώρο της συγκέντρωσης παραβρέθηκαν ο γραμματέας του ΕΚΘ, Θ. Κυριακίδης, ο γγ της ΠΟΕΕΠ, Σ. Ράλλης, οι πρόεδροι και άλλα στελέχη των εργοστασιακών σωματείων του κλάδου από τις επιχειρήσεις «Κόκα Κόλα», «Αμστελ», «Πέπσικο-Ηβη», «Φλώρινα-Χωναίος», «Μαλαματίνα», καθώς και μια σειρά άλλων μικρότερων εργασιακών χώρων. Παρόντες ήταν επίσης ο πρόεδρος του Συνδικάτου Δέρματος και εκπρόσωπος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Το εργατικό... «στρατόπεδο» περιλαμβάνει λιωμένη μεταλλική κατασκευή που λειτουργεί σαν κατάλυμα τα βράδια, με μεγάλη σόμπα, τραπέζια και καθίσματα για τη διανυκτέρευση. Εξω από τον «οικίσκο» υπάρχει βαρέλι όπου καίνε ξύλα για να ζεσταίνονται. Ενα γύρω τα πανό του σωματείου, της Ομοσπονδίας, του ΕΚΘ δείχνουν ότι εδώ χτυπά δυνατά, αγωνιστικά η καρδιά της εργατιάς, που, όπως είπε στη σύντομη ομιλία του ο Σ. Ράλλης, «δεν το βάζει εύκολα κάτω. Ξέρει να αγωνίζεται μέχρι τη νίκη...».

«Πού είναι η ευαισθησία των εισαγγελικών αρχών, που έπρεπε να ενεργήσουν αυτεπάγγελτα;», αναρωτήθηκε ο Θ. Κυριακίδης για να δώσει στη συνέχεια την απάντηση. «Οι εισαγγελείς δείχνουν μεγάλη ευαισθησία για τους αγώνες των μαθητών και στέλνουν την Αστυνομία και πυροσβέστες να σπάνε με μπάρες τα λουκέτα και ν' ανοίγουν τα σχολεία. Πού είναι όμως η ευαισθησία τους εδώ, που γίνεται μια κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών αυτονόητων συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και χρησιμοποιούνται απειλές και τρομοκρατία;».

Αγώνας διαρκείας

«Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι να επιστρέψουν στις εργασίες τους οι συνάδελφοι που απολύθηκαν παράνομα», δήλωσε κατηγορηματικά ο Μ. Γκούρας, πρόεδρος του σωματείου της ζυθοποιίας «Αμστελ». «Ο κόσμος αγανακτεί μ' αυτές τις μεθόδους των εργοδοτών και συσπειρώνεται. Στον κλάδο υπάρχει καταπληκτική αλληλεγγύη», συμπλήρωσε ο Γ. Καλογιαννίδης, πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στην «Πέπσι Κόλα» Θεσσαλονίκης και μέλος της διοίκησης της ΠΟΕΕΠ.

Και ο Δ.Αλιστρατινός, πρόεδρος του Σωματείου της «Φλώρινα- Χωναίος» δήλωσε: «Δε θα επιτρέψουμε να περάσουν την απαγόρευση της συνδικαλιστικής δράσης και της αγωνιστικής διεκδίκησης. Ενωμένοι θα παλέψουμε μέχρι τη νίκη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ