Πέμπτη 25 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιδράσεις για τις κατοχικές δυνάμεις ΗΠΑ και Τουρκίας

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Τα παζάρια με φόντο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στη Συρία για το ξαναμοίρασμα πηγών, οδών και αγορών Ενέργειας δεν έχουν σταματήσει ούτε στο ελάχιστο. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Γκέιρ Πέντερσεν εντείνει, τελευταία, ξανά τις επαφές με επίκεντρο τις διαβουλεύσεις της «Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής» για την εξεύρεση της λεγόμενης «πολιτικής λύσης» που υποτίθεται θα τερματίσει τον δεκαετή πόλεμο.

Την Τρίτη, συνάντησε στη Δαμασκό τον Σύρο υπουργό Εξωτερικών Φαϊσάλ αλ Μικντάντ, συμφωνώντας (σύμφωνα με πληροφορίες του συριακού πρακτορείου ειδήσεων SANA) στην ανάγκη «εξασφάλισης» πως δεν θα αναμειχθούν «τρίτες πλευρές» στις διαβουλεύσεις της Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής ούτε θα επιβληθούν έξωθεν «χρονοδιαγράμματα».

Κατά τις πληροφορίες του SANA, o Μεκντάντ τόνισε στον διπλωμάτη του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Δαμασκό από το βράδυ της Δευτέρας ότι «μονομερή μέτρα» όπως οι κυρώσεις δυτικών χωρών έναντι της Συρίας δρουν τελικά σε βάρος του συριακού λαού και επιδεινώνουν περαιτέρω την κατάσταση δεδομένης και της εξέλιξης της πανδημίας. Τόνισε ιδιαίτερα στον Γκέιρ Πέντερσεν την έντονη δυσαρέσκεια της συριακής κυβέρνησης για τη δράση αμερικανικών και τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων στη Βορειοανατολική Συρία. Επισήμανε πως ειδικά η υποστήριξη της Αγκυρας σε τρομοκρατικές οργανώσεις «παραβιάζει τη συριακή κυριαρχία, το διεθνές δίκαιο και όλες τις συναφείς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Αναφέρθηκε επίσης και στις «εγκληματικές και καταπιεστικές πρακτικές» των (φιλοαμερικανικών) Κουρδικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) κατά των αμάχων στις επαρχίες Χάσακα, Ράκα και Ντέιρ Εζόρ, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Κάλεσε τον ΟΗΕ να «υψώσει τη φωνή του όπως επιτάσσει η Χάρτα του ΟΗΕ και οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας» και να πάρει «ξεκάθαρη στάση». Τέλος ζήτησε από τον Γκέιρ Πέντερσεν να διατηρήσει τον ουδέτερο ρόλο του ως απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Ο Πέντερσεν από την πλευρά του χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Φαϊσάλ «εκτενείς, πολύ περιεκτικές και καλές».

Πριν να φτάσει στη Δαμασκό, ο Πέντερσεν είχε σειρά διπλωματικών διαβουλεύσεων σε Μόσχα, Τεχεράνη και Αγκυρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ