Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Κοντά στο 70% ο ετήσιος πληθωρισμός

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.- Παρά τις υποσχέσεις της τουρκικής κυβέρνησης προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - οι οποίες ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός θα μειωνόταν στο 20% ως το τέλος του 2000 - οι γνωρίζοντες τα τουρκικά οικονομικά πράγματα θεωρούν «πολύ δύσκολο» έως «ανέφικτο» το στόχο αυτόν. Η εκτίμηση αυτή επαληθεύτηκε, προκαλώντας δυσάρεστες «παρενέργειες» στις «αγορές», όπως ανέφεραν περίλυπα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, αφού ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε το 68,9%, ενώ ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 4,9% μεταξύ του Δεκέμβρη 1999 και του Γενάρη 2000, κατά τα στοιχεία του Κρατικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Τουρκίας.

Οι δύο οικονομικοί υπουργοί προσπάθησαν να υποβαθμίσουν τη σημασία του γεγονότος και χτες ο Σελτζούκ Ντεμιράλπ, υφυπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης Ετσεβίτ, είπε ότι «δε θα επηρεαστεί» η συμφωνία δανειοδότησης της Τουρκίας με 4 δισ. δολάρια από το ΔΝΤ, υποσχόμενος ότι «ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει κατά το Φλεβάρη του 2000». Ο Ντεμιράλπ, μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, απέδωσε τις υψηλές τιμές στις ανατιμήσεις στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά τους τελευταίους μήνες του 1999. Η Αγκυρα έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του πληθωρισμού, ώστε στο τέλος του 2000 να τρέχει με 20%, στο τέλος του 2001 με 10% και στο τέλος 2002 με 5%.

Η εφημερίδα «Turkish Daily News» σημείωσε ότι η εξέλιξη των μεγεθών αυτών ήταν «ακόμη χειρότερη και από τις πιο πεσιμιστικές εκτιμήσεις», βάσει των οποίων το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης υπέστη «σημαντική πτώση» καθ' όλη τη διάρκεια της βδομάδας. Ακόμη, σημείωνε στο χτεσινό φύλλο της (4/2) η τουρκική εφημερίδα, μια πιθανή «πτώση του πληθωρισμού» δε θα έρθει τόσο σύντομα όσο υπόσχεται ο Ντεμιράλπ: Τόσο οι δύο οικονομικοί υπουργοί, ο Ρετσέπ Ονάλ και Τούντσα Τοσκάι, όσο και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχουν προβεί στην πρόβλεψη ότι - αν έρθει - η «μείωση» αυτή θα έρθει το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Μεγάλο μέρος της αύξησης του πληθωρισμού αποδίδεται στις αυξήσεις των τιμών στον ιδιωτικό τομέα, αφού αυτός «δεν έδειξε εμπιστοσύνη στους στόχους της κυβέρνησης», όπως είπε ένας Τούρκος οικονομικός αναλυτής.

Ο Μπουράκ Ουτκού, αναλυτής της «JP Morgan», παραδέχτηκε πάντως ότι το ζήτημα του πληθωρισμού έδωσε «αφορμή σε πολλούς παίκτες να επιδοθούν σε κερδοσκοπία», με αποτέλεσμα το χρηματιστήριο να χάσει 17% αυτήν τη βδομάδα.

Πέρα από τις «αναλύσεις» αυτές, υπάρχει και η πραγματικότητα των απλών ανθρώπων: Οι μισθοί τους, που «παραδοσιακά» τα τελευταία χρόνια μειώνονται στον ιδιωτικό τομέα και αυξάνονται ελάχιστα στον δημόσιο - χάρη και στην πολιτική καταστολής των συνδικαλιστικών αιτημάτων και των εργασιακών διεκδικήσεων - μειώνονται εκθετικά...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ