Πέμπτη 25 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβερνητικός εμπαιγμός των πορτοκαλοπαραγωγών

 

Πολιτική προκλητικής κοροϊδίας απέναντι στους παραγωγούς εσπεριδοειδών ακολουθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας. Τη στιγμή που οι εσπεριδοκαλλιεργητές εξαναγκάζονται να πουλήσουν την παραγωγή τους στις πλέον εξευτελιστικές τιμές, στο υπουργείο Γεωργίας συσκέπτονται για το πώς θα εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των εμποροβιομηχάνων.

Χτες στο υπουργείο Γεωργίας έγινε μαζική σύσκεψη, με θέμα - υποτίθεται - την αντιμετώπιση των προβλημάτων τα οποία απασχολούν τους παραγωγούς εσπεριδοειδών. Στην πραγματικότητα όμως το μόνο που έγινε ήταν να συσταθούν διεπαγγελματικές επιτροπές για τα οπωροκηπευτικά. Οι «πρόδρομοι» -δηλαδή - των διεπαγγελματικών οργανώσεων που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των αγροτών, καθώς το αποκλειστικό αντικείμενο ενασχόλησής τους είναι η υποβολή προτάσεων, ενόψει της επικείμενης αναθεώρησης της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) για τα οπωροκηπευτικά. Οσο για το πλαίσιο των προτάσεων που τέθηκε στη σύσκεψη αυτό δεν αφορά την ανατροπή της φιλοσοφίας του υπάρχοντος καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για τα οπωροκηπευτικά, αλλά επιμέρους «τεχνικά» θέματα που εξυπηρετούν κυρίως τις απαιτήσεις των εμποροβιομηχάνων (π.χ. η κατάργηση των πιστοποιητικών τύπου Α` και Β`). Και αυτό που φαίνεται είναι ότι η προωθούμενη αναθεώρηση της ΚΟΑ οπωροκηπευτικών θα επιφέρει ακόμα πιο ολέθρια μέτρα για τους παραγωγούς, σε συνδυασμό με τις επικείμενες συμφωνίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Από την άλλη, στη χτεσινή σύσκεψη, δεν ειπώθηκε τίποτα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας για να σταματήσουν οι εκβιασμοί των εμπόρων - βιομηχάνων προς τους παραγωγούς χυμοποιήσιμων πορτοκαλιών. Οι πρώτοι, εκμεταλλευόμενοι τις προθεσμίες για την υπογραφή συμβολαίων που επιβάλλει ο σχετικός κανονισμός της ΕΕ, εκβιάζουν τους δεύτερους να αγοράσουν την παραγωγή με ένα δίφραγκο το κιλό. Και εδώ «πατάνε» στο γεγονός ότι αν δεν υπογραφούν τα έγκαιρα συμβόλαια οι παραγωγοί χάνουν την επιδότηση, την οποία ήδη τα επιτελεία των Βρυξελλών «κουτσούρεψαν» κατά 30%, επιβάλλοντας προκαταβολικό πρόστιμο συνυπευθυνότητας. Το αξιοπερίεργο όμως είναι πώς επιτρέπει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας τους ασύστολους εκβιασμούς των εμποροβιομηχάνων, να αγοράσουν την παραγωγή με ένα δίφραγκο το κιλό. Γιατί την ίδια στιγμή Ιταλοί έμποροι διαπραγματεύτηκαν σε διάφορες περιοχές της χώρας τιμή 11 δραχμών το κιλό. Και το ερώτημα που τίθεται είναι, πώς οι Ιταλοί «βγαίνουν» αγοράζοντας με 11 δραχμές, ενώ οι ντόπιοι βιομήχανοι χυμοποίησης ισχυρίζονται ότι δεν μπορούν να δώσουν μεγαλύτερη τιμή;


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ