Σάββατο 5 Φλεβάρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Σχηματισμός κυβέρνησης και ευρωπαϊκή υποκρισία

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση συνασπισμού, με εταίρο το ακροδεξιό κόμμα του Χάιντερ

Από τις εκδηλώσεις ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης
ΒΙΕΝΝΗ - ΛΙΣΑΒΟΝΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Το ενδεχόμενο που όλοι απέρριπταν με βδελυγμία είναι πλέον πραγματικότητα. Η Αυστρία από χθες το μεσημέρι έχει την πρώτη μεταπολεμική κυβέρνηση, με συμμετοχή ακροδεξιού κόμματος. Το γεγονός αυτό, έχει προκαλέσει ένα απίστευτο κύμα αντιδράσεων, ένα κύμα που ηγείται η ΕΕ, που δε διστάζει να απομονώσει πολιτικά τη χώρα, με μία πρωτοφανή επέμβαση στα εσωτερικά χώρα - μέλους της, με το αιτιολογικό ότι είναι ευρωπαϊκό ζήτημα η πάταξη του φασισμού. Ενός φασισμού που γεννάται από τις ίδιες της τις σάρκες,από την πολιτική που η ίδια επιβάλει.

Ο πρόεδρος της Αυστρίας, Τόμας Κλέστιλ, δεν μπόρεσε να πράξει διαφορετικά, όπως ο ίδιος απολογείται σε επιστολή που έστειλε προς το κέντρο «Σιμόν Βίζενταλ» του Λος Αντζελες, και λυπάται που εξαναγκάστηκε να ορκίσει τη νέα κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει το ακροδεξιό «Κόμμα της Ελευθερίας» του Γεργκ Χάιντερ. Εξάλλου, όπως τονίζει, η εναλλακτική λύση θα ήταν ο αποκλεισμός του Κόμματος της Ελευθερίας, πράγμα που θα σήμαινε νέες εκλογές και ακόμα μεγαλύτερη υποστήριξη του εκλογικού σώματος προς τον Χάιντερ και το κόμμα του.

Συνεπώς, έκανε αποδεκτή την πρόταση που του είχε καταθέσει τρεις μέρες πριν ο ηγέτης του συντηρητικού «Λαϊκού Κόμματος», Βόλφανγκ Σιούσελ και όρκισε τη νέα αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού. Κατά την τελετή, που έλαβε χώρα ενώπιον του προέδρου Κλέστιλ, στο ανάκτορο του Χόφμπουργκ, ορκίστηκαν 12 υπουργοί και 4 υφυπουργοί, μισοί από το κόμμα του Σιούσελ και μισοί από το κόμμα του Χάιντερ.


Associated Press

Αν η λύπη ήταν το κύριο συναίσθημα του Αυστριακού προέδρου, οργή, θυμός, αγανάκτηση ήταν αυτά που ξεχείλιζαν από χιλιάδες διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν έξω από το ανάκτορο του Χόφμπουργκ. Κρατώντας μαύρες σημαίες, σφυρίζοντας και αποδοκιμάζοντας, οι διαδηλωτές προσπάθησαν να ανατρέψουν τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία και τα οποία τους κρατούσαν σε απόσταση από το προεδρικό μέγαρο.

Τελικά αστυνομικοί, με πλήρη εξάρτυση για καταστολή ταραχών, κατάφεραν, μετά από ώρα, να σταματήσουν τους διαδηλωτές στην «Πλατεία Ηρώων», όπου ο Χίτλερ είχε γίνει δεκτός ως θριαμβευτής μετά την προσάρτηση της Αυστρίας από τη Γερμανία, το 1938. Οι διαδηλωτές φωνάζοντας «Αντίσταση» και «Κάτω ο ρατσισμός», δε δίσταζαν κατά διαστήματα να πετούν, φρούτα, αυγά, γιαούρτια, μπογιά, καδρόνια, αλλά και βόμβες καπνού, με αποτέλεσμα να συμπλακούν με τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας και το κέντρο της αυστριακής πρωτεύουσας να μετατραπεί σε πεδίο μάχης, με αποτέλεσμα και από τις δυο πλευρές να είναι πολλοί ελαφριά τραυματισμένοι.

Αντιδράσεις

Η σφοδρότερη αντίδραση, προήλθε από την ΕΕ που δε δίστασε να επέμβει στα εσωτερικά μιας χώρας επιχειρώντας έτσι, με το άλλοθι του κινδύνου του φασισμού, να καθιερώσει και άλλες επεμβάσεις στο μέλλον. Φυσικά, ούτε για τους τύπους, δεν περίμενε, την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης για να θέσει σε εφαρμογή τα μέτρα - αντίποινα που είχε ήδη ανακοινώσει. Από τη νύχτα της Πέμπτης, η πορτογαλική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι οι πολιτικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Αυστρίας για τη συμμετοχή ακροδεξιών στη νέα κυβέρνηση, θα τεθούν σε ισχύ. Την ανακοίνωση έκανε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Γκουτέρες, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία της ΕΕ, ο οποίος μάλιστα δήλωσε ότι «οι εταίροι της Αυστρίας δεν έχουν άλλη επιλογή από την πραγματοποίηση των απειλών τους», επομένως, πρόσθεσε, «τα μέτρα τα οποία συμφωνήθηκαν από τις 14 χώρες - μέλη της ΕΕ θα ισχύσουν από αύριο», δηλαδή χθες, και τέλος τόνισε ότι «όσο παραμένει αυτή η κατάσταση, θα διατηρήσουμε αυτήν τη στάση».

Σε ανάλογο κλίμα και η Γερμανία ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις διμερείς πολιτικές σχέσεις της με την Αυστρία, μετά την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος Χάιντερ στην κυβέρνηση, δήλωσε στο Βερολίνο, η Καρίμα Ράινχαρντ, εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης. Οπως διευκρίνισε η εκπρόσωπος, το Βερολίνο θα τηρήσει τα μέτρα διπλωματικού αποκλεισμού που αποφάσισαν να λάβουν κατά της Αυστρίας οι 14 εταίροι της χώρας αυτής στην ΕΕ, αντιδρώντας στην είσοδο της ακροδεξιάς στη νέα αυστριακή κυβέρνηση. Αυτή η αναστολή των πολιτικών επαφών θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων και των λεγομένων τεχνικών υπουργείων, πρόσθεσε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «οι επικεφαλής των τεχνικών υπουργείων είναι και αυτοί επίσης πολιτικοί». Οι ευρωπαϊκές χώρες, που λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία έκαναν ήδη ανακοινώσεις για τη διακοπή των σχέσεών τους είναι η Δανία, το Βέλγιο, η Νορβηγία.

Παράλληλα, το Ισραήλ, προχωρώντας ένα ακόμη βήμα, ανακοίνωσε χθες ότι ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στην Αυστρία και πρόσθεσε ότι θα επανεκτιμήσει τις διμερείς σχέσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, δόθηκαν οδηγίες στον Ισραηλινό πρεσβευτή στη Βιέννη, Ναθάν Μερόν, να επιστρέψει στην Ιερουσαλήμ.

Τελευταίες στη λίστα των «εξοργισμένων», οι Ηνωμένες Πολιτείες, που κρατούν προς το παρόν μια πιο «διπλωματική στάση», ανακαλώντας χθες την πρέσβειρά τους, Κάθριν Χολ -προσωρινά για διαβουλεύσεις- στη Βιέννη και περιορίζουν τις σχέσεις τους με την Αυστρία, όπως ανακοίνωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μαντλίν Ολμπράιτ. Η Ολμπράιτ, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισπανό ομόλογό της, Αμπελ Ματούτες, τόνισε: «Αποφασίσαμε να περιορίσουμε τις επαφές μας με τη νέα κυβέρνηση και θα εξετάσουμε αν περαιτέρω ενέργειες είναι αναγκαίες για την προώθηση της υποστήριξής μας προς τις δημοκρατικές αξίες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ