Τρίτη 2 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΒΡΟΣ
Ελιγμός της κυβέρνησης για την επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου

Την απόφασή της να μην προχωρήσει σε αύξηση της χωρητικότητας του ΚΥΤ Φυλακίου στον Βόρειο Εβρο ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, διατηρώντας όμως τον σχεδιασμό επέκτασης του όμορου Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ), στο οποίο πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης από τον περασμένο Ιούλη. Ο παραπάνω ελιγμός έγινε κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων των κατοίκων και των μαζικών φορέων του Εβρου αλλά και των νησιών.

Παρά την αναδίπλωση, η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «δεν αλλάζει η εθνική στρατηγική για τον Εβρο και τη Θράκη», πράγμα που διατηρεί σε επαγρύπνηση τους κατοίκους και τους φορείς οι οποίοι όλο το προηγούμενο διάστημα αντιτάχθηκαν στον σχεδιασμό κατασκευής του στρατοπέδου εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών.

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι σε συνεργασία με τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Αμυνας και Μετανάστευσης & Ασύλου, η κυβέρνηση κατέληξε σε απόφαση με βάση την οποία «δεν γίνεται καμία αύξηση χωρητικότητας στο ΚΥΤ», αλλά θα πραγματοποιηθεί αναβάθμιση των εγκαταστάσεων. Θυμίζουμε ότι στα τέλη Δεκέμβρη είχε ανακοινωθεί η πρόθεση για επέκταση της χωρητικότητας της δομής σε 1.500 άτομα. Η χωρητικότητα του ΚΥΤ Φυλακίου βρίσκεται στα 330 άτομα, ενώ το όμορο ΠΡΟΚΕΚΑ έχει χωρητικότητα 370 ατόμων.

Παράλληλα όμως σημειώνει πως το ΠΡΟΚΕΚΑ που λειτουργεί δίπλα στο ΚΥΤ θα επεκταθεί, προκειμένου να γίνει αύξηση χωρητικότητας κατά 240 θέσεις «πλήρως κλειστού τύπου, για την κράτηση παράτυπων μεταναστών, ώστε να μην κρατούνται στα τμήματα συνοριακής φύλαξης του νομού».

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο χαρακτήρας της δομής θα παραμείνει κλειστός, με βάση και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ τα έργα που θα πραγματοποιηθούν θα αφορούν την κατασκευή εγκαταστάσεων για κτίρια διοίκησης και κοινόχρηστους χώρους, τη δημιουργία χώρου διαμονής 20 θέσεων για λόγους καραντίνας, μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, μονάδας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ενώ θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την αναβάθμιση των συστημάτων ασφαλείας και την ενίσχυση της περίφραξης με τοίχο ύψους 3 μέτρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ