Πέμπτη 25 Νοέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
«Κλήση» στο ... μεγάλο κεφάλαιο

Τους επόμενους μήνες, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο

Σχέδιο νόμου, που καθορίζει το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, μετά και την πλήρη απελευθέρωση από την 1η Γενάρη του 2001, έχει στα συρτάρια του το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Με το σχέδιο αυτό, οι τηλεπικοινωνίες της χώρας παραδίδονται «ελεύθερες» στη δράση του ντόπιου και ξένου μεγάλου κεφαλαίου και ο ΟΤΕ χάνει για πάντα την αποκλειστικότητα ορισμένων βασικών υπηρεσιών, με πιο σημαντική την σταθερή τηλεφωνία. Με το νέο νόμο που αναμένεται να κατατεθεί στις αρχές του χρόνου, η τηλεπικοινωνιακή αγορά μπαίνει στο «γύψο» των οδηγιών της ΕΕ και των δήθεν κανόνων του ανταγωνισμού, που μετατρέπουν την τηλεφωνική επικοινωνία, από κοινωνικό αγαθό σε ένα, ακόμα, εμπορικό προϊόν. Αλλωστε μια πρώτη γεύση, για το τι σημαίνουν τα παραπάνω, έχουμε ήδη πάρει από τον τρόπο λειτουργίας των εταιρών κινητής τηλεφωνίας.(τιμολόγια, τρόπος ανταπόκρισης σε ώρες ανάγκης κλπ.). Εκτός, όμως, από τους πολίτες, που σήμερα είναι συνδρομητές στον ΟΤΕ, σε δύσκολη θέση θα βρεθεί και ο ίδιος, ο οποίος θα έχει πλέον ν' αντιμετωπίσει την «ελεύθερη δράση» μεγάλων εταιριών του εξωτερικού, που, σε συνεργασία με ντόπιους συνεργάτες τους, αλλά και τα δίκτυα ορισμένων ΔΕΚΟ θα επιδιώξουν να κερδίσουν την ελληνική αγορά.

Στο νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και της χρήσης του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων, από τις εταιρίες που ενδιαφέρονται ν' αναπτύξουν δράση σ' αυτόν τον τομέα. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο, καθιερώνονται δύο τύποι αδειών, η γενική και η ειδική, αντιμετωπίζονται ζητήματα της περιαγωγής, της προστασίας του καταναλωτή και του απορρήτου των συνομιλιών.

Προβλήματα - κλειδιά του νέου νομοσχεδίου είναι ό φορέας, το εύρος και το ποιος θ' αναλάβει το κόστος της καθολικής υπηρεσίας. Η υποχρέωση του ΟΤΕ, να παρέχει το δίκτυό του στους ανταγωνιστές του, δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία του και έχει σημασία να δούμε πώς θ' αποτυπωθεί στο νομοσχέδιο, το κόστος για τις ιδιωτικές εταιρίες που θα κάνουν χρήση των δικτύων του ΟΤΕ. Πάντως αν κρίνουμε και από τη μεταχείριση που επιφύλαξε η πολιτεία στον ΟΤΕ, σε σχέση με την εκμετάλλευση του δικτύου του από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και το ύψος των τελών που καταβάλλουν, τότε είναι πιθανό ο Οργανισμός να βρεθεί προ εκπλήξεων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα των εταιριών (2005-05-26 00:00:00.0)
Υψηλά κέρδη για το κεφάλαιο (2001-01-06 00:00:00.0)
Πλήρης απελευθέρωση του μεγάλου κεφαλαίου (1999-12-16 00:00:00.0)
Χάνει μερίδιο, αλλά αυξάνει τα κέρδη... (1999-09-01 00:00:00.0)
Αλματωδώς αναπτύσσεται η τηλεπικοινωνιακή αγορά (1998-06-23 00:00:00.0)
Νομοθετούν και ιδιωτικές εταιρίες... (1998-05-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ