Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διώκουν την Επιτροπή Ελέγχου

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή για την προκλητική δίωξη, την ώρα που αφήνονται ασύδοτοι οι εργοδότες

Την άσκηση δίωξης σε βάρος της 5μελούς Επιτροπής Ελέγχου Περάματος για «παράβαση καθήκοντος κατά συναυτουργία» μετά τον τραγικό θάνατο των 5 μεταλλεργατών, που κάηκαν ζωντανοί στο δεξαμενόπλοιο «SAILOR», έφεραν με Ερώτησή τους στη Βουλή, οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Αντώνης Σκυλλάκος.

Οπως αναφέρεται στην Ερώτηση, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η προσπάθεια να αθωωθούν οι πραγματικοί ένοχοι για το έγκλημα και να πληρώσουν τη «νύφη» και πάλι οι εργαζόμενοι, ενισχύει στην ουσία το εφοπλιστικό κεφάλαιο και τους εργοδότες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που επιδιώκουν να θέσουν εκτός λειτουργίας τις 5μελείς επιτροπές, οι οποίες αποτελούν μια από τις βασικές κατακτήσεις των εργαζομένων. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης - συνεχίζει - είναι τεράστιες για την κατάσταση στη Ζώνη και την εγκληματική ασυδοσία των εφοπλιστών και των εργολάβων».

Να σημειωθεί ότι με το νομοθετικό πλαίσιο που υπάρχει οι έλεγχοι στερούνται περιεχομένου, αφού δεν υπάρχει ουσιαστική αρμοδιότητα επιβολής κυρώσεων, τέτοιων που να εξαναγκάζουν την εργοδοσία σε συμμόρφωση. Εξάλλου, μέχρι σήμερα δεν έχει αφαιρεθεί καμία άδεια λειτουργίας από εργολάβο υπαίτιο για θανατηφόρο ατύχημα. Τονίζεται, επίσης, ότι παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις για αναβάθμιση των Επιτροπών Υγιεινής και Ασφάλειας μετά το ατύχημα έγινε ακριβώς το αντίθετο. Πάνω από ένα μήνα δε λειτουργούσαν οι Επιτροπές, με πρόσχημα νομικά προβλήματα, ενώ απομακρύνθηκαν από τις Επιτροπές οι πέντε ναυπηγοί μηχανικοί υπάλληλοι.

Οι δυο βουλευτές ρωτούν τους υπουργούς Εργασίας και Εμπορικής Ναυτιλίας «Γιατί μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει πάρει συγκεκριμένα μέτρα για τη θωράκιση και την ενίσχυση του ρόλου των 5μελών Επιτροπών Ελέγχου, όπως τη συμμετοχή σ' αυτές Χημικού Ναυτιλίας, που να εκπροσωπεί το κράτος και όχι τους πλοιοκτήτες, τον εξοπλισμό τους με τα αναγκαία μέσα, ώστε να παίζουν πιο ουσιαστικά το ρόλο τους; Γιατί μετά το ατύχημα δε λειτούργησαν πάνω από ένα μήνα οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και γιατί απομακρύνθηκαν οι 5 ναυπηγοί μηχανικοί υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας, δεδομένου ότι ήταν οι μόνοι εξειδικευμένοι στο συγκεκριμένο αντικείμενο; Προτίθεται να προχωρήσει η κυβέρνηση σε νομοθετική ρύθμιση, ώστε να μην ενοχοποιούνται αυθαίρετα οι Επιτροπές Ελέγχου για τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας; Γιατί δεν έχουν τιμωρηθεί μέχρι σήμερα, οι δεκάδες υποθέσεις, εργοδότες και πλοιοκτήτες που έχουν γίνει υπαίτιοι για το θάνατο δεκάδων εργαζομένων;».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ