Σάββατο 19 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Πολιτική θύελλα προκαλεί η αμερικανική επέμβαση

ΜΑΝΙΛΑ, ΖΑΜΠΟΑΝΓΚΑ και ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ.--

Η Πρόεδρος Αρόγιο θερίζει μια πολιτική θύελλα, καθώς ακόμη και μέλη της κυβέρνησής της εξεγείρονται εναντίον της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στα εσωτερικά των Φιλιππίνων.

Προσπαθώντας να αντικρούσει τις σφοδρές κατηγορίες περί εκ νέου υπαγωγής της χώρας σε αμερικανικό έλεγχο που αντιμετωπίζει η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Γκλόρια Αρόγιο, ο σύμβουλός της, Εδουάρδο Ερμίτα, δήλωσε πως οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις που άρχισαν ήδη να αφίκνυνται στο Μιντανάο των νότιων Φιλιππίνων «πιθανότατα δε θα συμμετάσχουν σε επιχειρήσεις του στρατού των Φιλιππίνων», παραδεχόμενος όμως πως το θέμα τελεί «υπό εξέταση».

Επισήμως, οι πεζοναύτες και τα μέλη των ειδικών δυνάμεων του στρατού των ΗΠΑ (τουλάχιστον 650) που φτάνουν κατά κύματα στο φιλιππινέζικο έδαφος, ωστόσο οι πληροφορίες από το Πεντάγωνο λένε πως υπάρχει η εξουσιοδότηση προς τους άνδρες του να «απαντήσουν σε περίπτωση που δεχτούν εχθρικά πυρά» -- κοινώς, να εμπλακούν σε μάχη με τους ενόπλους της Αμπού Σαγιάφ ή οποιασδήποτε άλλης οργάνωσης --, ενώ η «εκπαιδευτική» αποστολή αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ανάπτυξη στρατευμάτων των ΗΠΑ μετά το Αφγανιστάν.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN η Γκλόρια Αρόγιο επανέλαβε ότι ο ρόλος των αμερικανικών δυνάμεων, που θα σταθμεύσουν στις Φιλιππίνες για διάστημα «έξι ως δώδεκα μηνών», θα έχουν σαφώς καθορισμένη αποστολή, να «εκπαιδεύσουν» στον οπλισμό και στις τακτικές μάχης τους Φιλιππινέζους στρατιώτες. Αλλά ακόμη και ο αντιπρόεδρός της Τεοφίστο Γκουινγκόνα«συμμερίστηκε» μεν την προσπάθεια της Αρόγιο στην επιχείρηση κατά της Αμπού Σαγιάφ, αλλά εξέφρασε «σοβαρές επιφυλάξεις».

Η Γερουσία της χώρας, σε μια θυελλώδη συνεδρίαση, κατέθεσε επίσημο αίτημα προς την Πρόεδρο να ενημερώσει τα μέλη της και τη χώρα «τι θα κάνουν ακριβώς οι Αμερικανοί στρατιώτες» τη μόνιμη παρουσία των οποίων απαγορεύει το Σύνταγμα της χώρας. Ενδέχεται, μάλιστα, η πολιτική κρίση που προκαλείται να οδηγήσει και σε πρωτοβουλία για την αποπομπή της Αρόγιο, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.

Ο Αμερικανός ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής Σαμ Μπρόουνμπακ έριξε κι άλλο λάδι στην πολιτική φωτιά, δηλώνοντας ότι οι Φιλιππίνες αποτελούν πράγματι ένα από τα επόμενα πεδία μαχών στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και η οργάνωση Αμπού Σαγιάφ αποτελεί «στόχο» των ΗΠΑ.

  • Σημάδι της εντεινόμενης προσπάθειας της κυβέρνησης των Φιλιππίνων να «βοηθήσει» στον «αντιτρομοκρατικό» πόλεμο των ΗΠΑ αποτελεί και η σύλληψη τριών υπόπτων ως μέλη της αλ-Κάιντα, ανάμεσα στους οποίους και ένας Ινδονήσιος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ