Παρασκευή 5 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΗΒΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα οι εργαζόμενοι της «PIPELIFE»

Με στάσεις εργασίας μετά τη 48ωρη απεργία διεκδικούν να μη χαθούν οι θέσεις εργασίας τους

Από τη συγκέντρωση στο εργοστάσιο της «Pipelife»
Από τη συγκέντρωση στο εργοστάσιο της «Pipelife»
Συνέχεια στις κινητοποιήσεις τους με 4ωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια δίνουν σήμερα, Παρασκευή, 5/3, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της «PIPELIFE» στη Θήβα, κλιμακώνοντας τον αγώνα τους ενάντια στην απόφαση της εργοδοσίας να βάλει «λουκέτο» στο εργοστάσιο στις 31 Μάρτη και να τους πετάξει στο δρόμο.

Προηγήθηκε η 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση που πραγματοποίησαν την Τετάρτη 3 και την Πέμπτη 4 Μάρτη μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης. Παράλληλα σήμερα θα συναντηθούν με τη διοίκηση, παρουσία δικηγόρων. Στο πλευρό των εργαζομένων και τις δύο μέρες της απεργιακής κινητοποίησης βρέθηκαν αντιπροσωπείες συνδικάτων της περιοχής εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε χτες στο εργοστάσιο και συνομίλησε με μέλη της διοίκησης του Σωματείου και εργαζόμενους. «Ως Σωματείο και εργαζόμενοι επιμένουμε στην απόφαση που λάβαμε στη Γενική μας Συνέλευση και ζητάμε να μην κλείσει το εργοστάσιο και να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας», δήλωσε ο Θανάσης Καραμάνος, πρόεδρος του επιχειρησιακού Σωματείου. Και πρόσθεσε: «Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε συνέχεια με νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα. Καλούμε την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία να πάρουν ξεκάθαρη θέση. Πετιούνται στο δρόμο 73 οικογένειες, ενώ παράλληλα δημιουργούνται οικονομικές επιπτώσεις σε μια σειρά από επαγγελματίες της περιοχής που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία».

«Μας ξεζούμισε στη δουλειά και τώρα ξαφνικά μας λέει ότι κλείνει το εργοστάσιο γιατί δεν κερδίζει όσα επιθυμεί. Τι θα γίνουμε τόσοι εργαζόμενοι; Πού θα βρούμε αύριο δουλειά να ζήσουμε τις οικογένειές μας; Εκτός αν πιστεύει ότι μπορούμε να ζήσουμε με τα "ψίχουλα" της αποζημίωσης που μας δίνει ή να βρούμε δουλειά με το βιογραφικό που θα μας φτιάξει, όπως χωρίς ντροπή μας είπε η διοίκηση του εργοστασίου», αναφέρει εργαζόμενος, που χτες το μεσημέρι ήταν στην απεργιακή περιφρούρηση στην είσοδο του εργοστασίου.

«Σύμφωνα με την εικόνα που έχουμε εμείς, το εργοστάσιο βγάζει κέρδη. Υπάρχουν παραγγελίες από πελάτες που δεν έχουν ακόμη ετοιμαστεί. Μάλιστα, ακόμη και τώρα συνεχίζουν να έρχονται πρώτες ύλες προκειμένου να ετοιμαστούν οι παραγγελίες. Επιδιώκει δηλαδή η εταιρεία να συνεχίζει να κερδίζει από τη δουλειά μας, ακόμη και τη στιγμή που μας έχει ανακοινώσει ότι σε λίγες μέρες θα είμαστε άνεργοι», τονίζει ένας ακόμη εργαζόμενος. Και προσθέτει: «Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας, έχοντας ως όπλο την ενότητα που έχουμε μεταξύ μας αλλά και τη στήριξη που έχει εκφραστεί από σωματεία και εργαζόμενους της περιοχής».

Να γίνει ξεκάθαρο ποιος κλείνει τα εργοστάσια

«Η πρόσφατη ανακοίνωση της πολυεθνικής "PIPELIFE", θυγατρικής ενός διεθνούς κολοσσού αυστριακών συμφερόντων, με παρουσία σε δεκάδες χώρες και χιλιάδες εργαζόμενους, είναι ακόμα μία απόδειξη της βαρβαρότητας του οικονομικού συστήματος που ζούμε, του καπιταλισμού», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ, με αφορμή το επικείμενο κλείσιμο του εργοστασίου.

Προσθέτει ακόμη: «Οι μεγαλομέτοχοι και ιδιοκτήτες της πολυεθνικής, αφού εκμεταλλεύτηκαν για σχεδόν 30 χρόνια τους εργαζόμενους και τις "επενδυτικές δυνατότητες της εγχώριας αγοράς", αποφάσισαν κυνικά το κλείσιμο του εργοστασίου επειδή τα ποσοστά κερδοφορίας στην Ελλάδα είναι λειψά, πετώντας στο δρόμο πάνω από 70 εργαζόμενους. Κι όμως, πολύ πρόσφατα ενημέρωναν το προσωπικό ότι κατέχουν το 70% της εγχώριας αγοράς πλαστικών σωλήνων, ενώ εξακολουθούν να διαφημίζουν ότι μόλις το 2019 υλοποίησαν ένα πρωτοποριακό έργο, την υπόγεια υδροδότηση της Αίγινας. Ακόμη και τώρα, ενώ έχει ανακοινωθεί το κλείσιμο για τις 31 Μάρτη, η παραγωγική δραστηριότητα της "PIPELIFE" συνεχίζεται ακατάπαυστα».

Σημειώνει επίσης ότι η εξέλιξη στην «PIPELIFE» δείχνει ξεκάθαρα το ποιος και γιατί κλείνει τα εργοστάσια, ενώ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους για τις πολιτικές που υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση της ΝΔ όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

«Το έργο στην περιοχή της Βιομηχανικής Ζώνης είναι χιλιοπαιγμένο και δεν προσφέρεται για "αντιπαραθέσεις" μεταξύ κομμάτων που, είτε ως κυβέρνηση είτε ως "αντιπολίτευση", υπηρετούν με συγκεκριμένες πράξεις την αιτία που κλείνουν τα εργοστάσια, το συνεχές κυνήγι ολοένα και μεγαλύτερου κέρδους από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Πάει πολύ να ψάχνουν πελατεία στα θύματα της πολιτικής τους», σημειώνει η ΤΕ Θήβας - Οινοφύτων του ΚΚΕ.

Κινητοποιήσεις και σε άλλους χώρους

Αγωνιστική απάντηση με την επιτυχημένη 4ωρη στάση εργασίας έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «New Sia Greece» (πρώην «First Data») απαιτώντας την ανάκληση των απολύσεων που έκανε η εργοδοσία την περασμένη Δευτέρα, με το επιχειρησιακό Σωματείο να καταγγέλλει πως στο στόχαστρο βρέθηκαν εργαζόμενοι ακόμα και με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο πλαίσιο της στάσης εργασίας πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το κτίριο της εταιρείας στο Κρυονέρι. Η συμμετοχή των εργαζομένων σε πολλά τμήματα (το 90% των οποίων βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας) έφτασε ακόμα και το 80%. Στα αξιοσημείωτα η εμφάνιση περιπολικού που εισήλθε στον προαύλιο χώρο των κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας, με το πλήρωμά του αλλά και την εργοδοσία να δηλώνουν ότι ...δεν ξέρουν ποιος τους κάλεσε! Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκαν το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού Αττικής, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων, το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου και η Ομάδα Γυναικών Αγίου Στεφάνου - Διονύσου.

Στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες και οι εργαζόμενοι της «Intralot», που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της επιχείρησης με απόφαση του επιχειρησιακού σωματείου αντιδρώντας σε απολύσεις που γίνονται αυτήν την περίοδο. Στη συγκέντρωση συμμετείχε η Σωματειακή Επιτροπή του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής, το οποίο έχει καταγγείλει ότι η «Intralot» απέλυσε 25 εργαζόμενους την τελευταία βδομάδα του Φλεβάρη και έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει άλλες 10 απολύσεις το Μάρτη. Δίπλα στους εργαζόμενους βρέθηκε και το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής.

Παράνομη και εκδικητική απόλυση

Την εκδικητική, προκλητική και παράνομη απόλυση εργαζόμενου, από την εταιρεία «Nova Packaging», καταγγέλλει το κλαδικό Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας.

Οπως αναφέρει, «η απόλυση ήρθε δυο μέρες μετά την κατάθεση των απαραίτητων εγγράφων στο Πρωτοδικείο για την ίδρυση επιχειρησιακού σωματείου στην εταιρεία, με τον συγκεκριμένο εργαζόμενο να είναι ένας εκ των ιδρυτικών μελών».

Το κλαδικό Σωματείο στέκεται στο πλευρό του απολυμένου και των εργαζομένων στην προσπάθεια ίδρυσης του σωματείου τους και ζητά ανάκληση της παράνομης απόλυσης. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να επιστρέψει στη δουλειά ο συνάδελφός τους και να εξασφαλιστούν συνθήκες για μαζικές και δημοκρατικές διαδικασίες στις εκλογές του Σωματείου. Επίσης, για να σταματήσει το καθεστώς της εντατικοποίησης, να δοθούν αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, καμία ώρα απλήρωτης δουλειάς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίνουν αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική απόφαση για λουκέτο (2020-05-14 00:00:00.0)
Προσπαθούν να απομονώσουν τους εργάτες απ' το κλαδικό συνδικάτο (2011-12-02 00:00:00.0)
Δυναμική απεργιακή κινητοποίηση (2011-08-06 00:00:00.0)
Ωμοί εκβιασμοί για να προχωρήσει η «εξυγίανση» (2009-10-08 00:00:00.0)
Χρειάζεται αγώνας με προοπτική (2008-09-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ