Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγκλωβισμός και απελάσεις ξεριζωμένων

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της ΕΕ ότι η δήλωση ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, που οδηγεί στον εγκλωβισμό των ξεριζωμένων στις χώρες υποδοχής, παραμένει σε ισχύ, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Μετανάστευσης - Ασύλου, Ν. Μηταράκης, επανέλαβε, για άλλη μια φορά, ότι η εφαρμογή της πρέπει να συνεχιστεί. Πρόσθεσε δε ότι η Ελλάδα είναι ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις Γερμανίας - Τουρκίας και πως για την ανανέωση αυτής της συμφωνίας γίνονται σχετικές διαδικασίες στα ευρωενωσιακά fora. Πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της Συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό, το Βερολίνο και η Αγκυρα διαπραγματεύονται για μια ανανεωμένη εκδοχή του συμφώνου.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στην κοινή συνάντηση (θα γίνει στις 19-20/3) υπουργών από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο και Μάλτα, για τη διαμόρφωση κοινών θέσεων για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ και τόνισε πως οι πέντε χώρες συμφωνούν στη λεγόμενη αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών συνόρων (στην ουσία πρόκειται για πολιτικές εμπόδισης της εισόδου των ξεριζωμένων στην ΕΕ), στον κοινό ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών (δηλαδή στον διωγμό των ανεπιθύμητων κατατρεγμένων) και στη λεγόμενη αλληλεγγύη των κρατών - μελών της ΕΕ για να μη σηκώνουν το βάρος ανθρώπινων ροών μόνο οι μεσογειακές χώρες. Οι υπουργοί θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μ. Σχοινά.

Ο υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι οι αναγκαστικές επιστροφές (δηλαδή οι απελάσεις) είναι απαραίτητες. Επίσης, το πήγε λίγο... παρακάτω, λέγοντας πως η Τουρκία είναι ασφαλής τρίτη χώρα διέλευσης, όχι μόνο για όσους κατατρεγμένους έρχονται από τη Συρία, αλλά, σχεδόν, για όλους τους ξεριζωμένους, ότι θα υπάρξει σχετική ΚΥΑ για τη ρύθμιση αυτού του θέματος και πως όποιος προέρχεται «από ασφαλή τρίτη χώρα που μπορεί να τύχει διεθνούς προστασίας δεν έχει ρόλο η χώρα μας σε αυτήν τη διαδικασία ασύλου και η Τουρκία έχει δείξει ότι μπορεί να είναι ασφαλής τρίτη χώρα για πολλές εθνικότητες». Ο υπουργός αναφέρθηκε, μεν, στην ανάγκη της εξατομικευμένης εξέτασης στις υποβολές αιτήσεων για χορήγηση ασύλου, αλλά η τοποθέτηση αυτή ανοίγει «παράθυρο» για αυστηρότερη εξέταση των σχετικών αιτήσεων, πέρα από τις αντιπροσφυγικές διατάξεις του νέου νόμου για το άσυλο.

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε, επιπλέον, πως τα έργα για τον «φράχτη» ανάσχεσης των κατατρεγμένων στον Εβρο έχουν προχωρήσει σημαντικά, ενώ θα γίνουν και άλλες προσλήψεις συνοριοφυλάκων λόγω της λειτουργίας νέων προαναχωρησιακών κέντρων στα νησιά του Αιγαίου. Οσον αφορά τα κλειστά ΚΥΤ σε Σάμο, Λέρο και Κω, έχει υπογραφεί η σχετική σύμβαση χρηματοδότησης, έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και έχουν εγκατασταθεί οι εργολάβοι. Ειπώθηκε δε ότι μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2021 θα λειτουργήσει το κλειστό ΚΥΤ της Σάμου και μετά της Λέρου και της Κω. Οσον αφορά αυτά της Χίου και της Λέσβου, δεν έχει υπογραφεί ακόμα η σχετική σύμβαση για να γίνει ο διαγωνισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ