Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΤΤΙΚΗΣ
Καταγγέλλουν τις απολύσεις και τον εμπαιγμό εκατοντάδων συμβασιούχων

Τις απολύσεις εκατοντάδων συμβασιούχων καθαριστών και καθαριστριών από όλο τον δημόσιο τομέα και το «παιχνίδι» που στήνεται στις πλάτες τους από όσους τους «συμβουλεύουν» να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγής στα δικαστήρια, καταγγέλλουν τα Σωματεία Καθαριστών - Καθαριστριών Πειραιά και Αττικής. «Εκατοντάδες συνάδελφοι, καθαριστές και καθαρίστριες, απολύονται το διάστημα αυτό σε όλους τους χώρους δουλειάς στο Δημόσιο», επισημαίνουν τα δύο Σωματεία στην κοινή τους ανακοίνωση, ενώ παράλληλα δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού και δικηγορικά γραφεία τούς παροτρύνουν να διεκδικήσουν στα δικαστήρια, πληρώνοντας αδρά, το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Με αφορμή μια απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ), «διαδίδεται ότι τάχα η Οδηγία αυτή υπερισχύει του Ελληνικού Συντάγματος, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, συνεπώς το μόνο που έχουν να κάνουν οι συμβασιούχοι είναι να προσφύγουν κατά χιλιάδες στα δικαστήρια». Ωστόσο, όπως ξεκαθαρίζουν τα σωματεία, η Οδηγία της ΕΕ «δεν υποχρεώνει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Αντίθετα, στοχεύει στην ανακύκλωση της ανεργίας, εμποδίζοντας ακόμα και τη σύναψη διαδοχικών συμβάσεων ορισμένου χρόνου με τους ίδιους εργαζόμενους». Οσον αφορά τη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων και των κομμάτων που έχουν διαχρονικό και πάγιο στόχο τη γενίκευση των «ελαστικών» μορφών εργασίας, υπενθυμίζουν ότι πρόκειται για τους ίδιους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) που «ψήφισαν το άρθρο 103 του Συντάγματος το 2001, που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου», ενώ «το 2018 και το 2019, απέρριψαν την πρόταση που κατέθεσαν πάνω από 150 Σωματεία, Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ και Ομοσπονδίες του Δημοσίου για αναθεώρηση του συγκεκριμένου άρθρου».

«Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και μεγάλα δικηγορικά γραφεία, πατώντας πάνω στην απόγνωση και την ανάγκη για δουλειά χιλιάδων συμβασιούχων σε όλη τη χώρα, σπέρνουν συγχύσεις και καλλιεργούν αυταπάτες, δείχνοντας ως διέξοδο τις αίθουσες των δικαστηρίων, σε μια ακόμη προσπάθεια που υπονομεύει τον αγώνα, την κοινή μάχη που πρέπει να δώσει ενωμένη η τάξη μας για μόνιμη και σταθερή δουλειά», τονίζουν τα Σωματεία. «Το ίδιο έργο το έχουμε ξαναδεί!», υπενθυμίζουν. Καλούν τους εργαζόμενους να δώσουν αποφασιστική απάντηση στις μεθοδεύσεις και τον εμπαιγμό «όσων αποσκοπούν στο να εγκλωβιστούν οι συμβασιούχοι σε νομικίστικες διαδικασίες, πάντα με το ...αζημίωτο, αφού δικηγορικά γραφεία φτάνουν να ζητάνε από καθαρίστριες μέχρι και 500 ευρώ το κεφάλι!». Στην κατεύθυνση αυτή, καλούν τους συμβασιούχους να βρεθούν στο δρόμο του αγώνα, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, παλεύοντας για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ