Πέμπτη 18 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να στηριχθούν άμεσα οι καλλιεργητές οινοποιήσιμων σταφυλιών

Eurokinissi

Τα αιτήματα των καλλιεργητών οινοποιήσιμων σταφυλιών και των μικρών και συνεταιριστικών οινοποιείων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας, μετέφερε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, με την Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος που συζητήθηκε στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή.

Οπως υπογράμμισε η βουλευτής του ΚΚΕ, το κλείσιμο της Εστίασης οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης κρασιού, με αποτέλεσμα να καταγράφεται μεγάλη μείωση των τιμών των σταφυλιών οινοποιίας, ενώ «η απληρωσιά πάει σύννεφο». Ανέδειξε ότι και αυτός ο κλάδος, συνολικά οι μικροί αγρότες στην ουσία έμειναν απροστάτευτοι απέναντι στις συνέπειες του lockdown, ενώ και την επιστρεπτέα προκαταβολή - αυτό το ψίχουλο των 500 ευρώ - κατάφερε να την πάρει μόνο το 5% αυτών των καλλιεργητών.

Η Δ. Μανωλάκου κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των καλλιεργητών οινοποιήσιμων σταφυλιών, όπως αύξηση της χρηματοδότησης από τον κρατικό και ευρωενωσιακό προϋπολογισμό, που είναι λεφτά των λαών που δίνονται απλόχερα στους επιχειρηματικούς ομίλους. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να εξασφαλιστούν έγκαιρα η χρηματοδότηση και η υλοποίηση μέτρων αποσυμφόρησης των δεξαμενών που είναι πλέον φουλαρισμένες, «με κριτήρια διαφοροποιημένα που θα λαμβάνουν υπόψη και την τιμή που έχουν καταβάλει τα μικρά οινοποιεία στους παραγωγούς, αλλά κυρίως τα συνεταιριστικά».

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των καλλιεργητών, που δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής, αλλά προδιέγραψε τη χειροτέρευση της κατάστασης, λέγοντας ότι τα κονδύλια για τις φετινές ενισχύσεις των καλλιεργητών θα είναι μειωμένα κατά 933.000 ευρώ! Κατά τ' άλλα εμφάνισε ως κατόρθωμα την εφαρμογή των προγραμμάτων «Πράσινος Τρύγος» και «Απόσταξη Κρίσης», που όμως, όπως ο ίδιος διαβεβαίωσε, στο πρώτο εντάχθηκαν μόλις 365 δικαιούχοι και στο δεύτερο 125...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ