Σάββατο 20 Μάρτη 2021 - Κυριακή 21 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 47
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δεκάδες συλλήψεις στελεχών του HDP

Δεκάδες στελέχη του φιλοκουρδικού Κόμματος Δικαιοσύνης των Λαών (HDP) συνελήφθησαν την Παρασκευή με την κατηγορία ότι έχουν σχέσεις με τους Κούρδους αντάρτες και την «τρομοκρατία». Την ίδια ώρα, το HDP - το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα της χώρας - κινδυνεύει να τεθεί εκτός νόμου μετά την προσφυγή Τούρκου εισαγγελέα στο Συνταγματικό Δικαστήριο την Τετάρτη, υποστηρίζοντας ότι «τα μέλη του, με τις δηλώσεις και τις πράξεις τους, απειλούν να καταστρέψουν την αδιαίρετη ενότητα του κράτους και του έθνους» και ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ HDP και PKK (του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν, που θεωρείται «τρομοκρατική οργάνωση» σε Τουρκία, ΕΕ, ΗΠΑ).

Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τουλάχιστον 36 στελέχη του φιλοκουρδικού κόμματος στην Αγκυρα, στην Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις, σε μια κορύφωση της πολυετούς καταστολής που ασκείται εναντίον του, με φυλάκιση στελεχών, άρση ασυλίας βουλευτών κ.λπ. Ο εισαγγελέας ζητεί επίσης να απαγορευθεί σε 687 μέλη του HDP να συμμετέχουν στην πολιτική για 5 χρόνια, εμποδίζοντάς τα έτσι να συμμετάσχουν σε μια ενδεχόμενη δημιουργία νέου κόμματος σε περίπτωση απαγόρευσης του HDP.

Πρόκειται για μια ακόμη κλιμάκωση του κρατικού αυταρχισμού και της καταστολής στην Τουρκία, με βασικό αποδέκτη το εργατικό - λαϊκό κίνημα, ενώ και οι πολιτικές διώξεις κατά των αντιπάλων της κυβέρνησης Ερντογάν εντείνονται όσο εξελίσσονται διεργασίες στην εσωτερική πολιτική «σκηνή», με παρέμβαση και ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Το ΚΚ Τουρκίας κατήγγειλε τις κατασκευασμένες κατηγορίες που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση Ερντογάν «επινοώντας ένα "έγκλημα" που δεν είναι έγκλημα».

Τη «βιομηχανία» πολιτικών διώξεων και την ένταση της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος από την κυβέρνηση Ερντογάν καταδικάζει το ΚΚΕ, εκφράζοντας την αλληλεγγύη του στον αγωνιζόμενο λαό της Τουρκίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ