Τρίτη 22 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στόχος η νομή της εξουσίας

Καθαρά αστικές οι απόψεις που εκφράστηκαν στη σύσκεψη της συνιστώσας του ΣΥΝ «Ανανεωτική Συσπείρωση», που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή

Συμφώνησαν ότι τους χωρίζει άβυσσος από την πολιτική και τα οράματα της Αριστεράς και της κοινωνικής αλλαγής. Ο λόγος για τη σύσκεψη της «Ανανεωτικής Συσπείρωσης», της εκσυγχρονιστικής συνιστώσας του ΣΥΝ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή το πρωί στο Θέατρο ΟΛΥΜΠΙΟ της Θεσσαλονίκης.

Από τη σύσκεψη παρέλασαν όλα τα πρωτοκλασάτα στελέχη της συνιστώσας και παρουσίασαν εισηγήσεις, έξι συνολικά, που όλες τους έδειξαν ότι η ηγεσία τουλάχιστον αυτής της συνιστώσας δεν έχει καμιά απολύτως σχέση με την Αριστερά, ότι οι απόψεις που εκφράζουν είναι απόψεις ενός αστικού κόμματος που το μόνο πράγμα για το οποίο ενδιαφέρεται είναι η συμμετοχή στην εξουσία της αστικής τάξης και η νομή της.

Τη συζήτηση άνοιξε ο Νίκος Μπάντζαρης από τη Θεσσαλονίκη και εισηγήσεις έγιναν από τους Μ. Παπαγιαννάκη (ευρωβουλευτή), Πέτρο Κουναλάκη, Θεόδωρο Μαργαρίτη, Κώστα Πουλάκη, Πάνο Σκοτεινιώτη και Δ. Χατζησωκράτη. Θα ήταν και η Μαρία Δαμανάκη αν δεν απουσίαζε με κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στο Στρασβούργο. Βασικό γνώρισμα όλων των εισηγήσεων ήταν ο αντικομμουνισμός. Από εκεί και πέρα υπήρχαν τοποθετήσεις πολύ αποκαλυπτικές για το πώς αντιλαμβάνονται την Αριστερά και το ρόλο της οι αστέρες αυτοί του εκσυγχρονισμού.

Κατά τον Μ. Παπαγιαννάκη κακώς έχουμε συνηθίσει στην Ελλάδα να θεωρούμε Αριστερά το ΚΚΕ και ίσως το ΣΥΝ. Στην Ευρώπη τα πράγματα είναι αλλιώς. Στη Γαλλία Αριστερά θεωρείται το Σοσιαλιστικό κόμμα, μαζί με τους κομμουνιστές, στη Γερμανία οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι και στη Μεγάλη Βρετανία το Εργατικό Κόμμα του Τόνι Μπλερ! Ακόμα ότι ο βασικός στόχος της «Αριστεράς»... των ευρωπαϊκών προδιαγραφών πρέπει να είναι η πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης.

Ο Πέτρος Κουναλάκης διακήρυξε ότι η ευρύτατη Αριστερά στην Ευρώπη σπεύδει στη δημιουργία ευρύτατων συμμαχιών με τη σοσιαλδημοκρατία για να σταματήσει την επίθεση των σκληρών συντηρητικών δυνάμεων. Για να μη μείνουμε εμείς εδώ πίσω πρέπει να πάμε σε άμεσο διάλογο χωρίς όρους με το ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με το κυβερνών κόμμα για να αποτραπεί η επάνοδος της Δεξιάς στην εξουσία. Χαρακτήρισε επίσης τη συνεργασία με το ΔΗΚΚΙ και ΚΚΕ «λανθασμένη και αδιέξοδη».

Ο ΣΥΝ είναι κόμμα αμφισβήτησης αλλά και εξουσίας και ότι η αλλαγή του τίτλου σε «ΣΥΝ της Αριστεράς και της Οικολογίας» είναι απαραίτητη στις σημερινές συνθήκες, υποστήριξε ο Θ. Μαργαρίτης. Η διαπίστωση του Π. Σκοτεινιώτη ήταν ότι «ο ΣΥΝ βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας». Για να βγει από την κατάσταση φθοράς ο μόνος δρόμος είναι ο διάλογος και η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τη σοσιαλδημοκρατία. «Ο φυσιολογικός μας χώρος είναι ο χώρος της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής Αριστεράς», κατέληξε ο Π. Σκοτεινιώτης.

Ο Δ. Χατζησωκράτης από την πλευρά του διακήρυξε ότι «η Ευρώπη είναι η ευρύτερη χώρα μας» και υποστήριξε το θεσμό για τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία στα δημόσια νοσοκομεία και το νόμο για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Επίσης τάχθηκε υπέρ της κατάργησης των επιδοτήσεων της ΕΕ προς τους Ελληνες αγρότες και τη μείωση της καλλιεργήσιμης έκτασης στη χώρα μας, με το ευφυέστατο επιχείρημα αν οι δικοί μας αγρότες έχουν συνέχεια επιδοτήσεις και αύξηση της παραγωγής, τι θα πουλάνε οι χώρες του τρίτου κόσμου στις προηγμένες χώρες;

Στη συζήτηση που ακολούθησε ακούστηκαν πολλές «μεγαλοφυείς αριστερές» διακηρύξεις -από τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας στο 3% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, μέχρι τη με κάθε τρόπο συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ για το «δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας». Ακούστηκαν και σοβαρές ενστάσεις από τη βάση για τις προωθούμενες θεωρίες περί... Αριστεράς και για τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Το μόνο πράγμα που συμφώνησαν ήταν η δημιουργία της δημοτικής κίνησης με επικεφαλής τον καθηγητή Κουράκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εν μέσω αντεγκλήσεων αρχίζει η πανελλαδική σύσκεψη (2009-11-27 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεων συνέχεια... (2007-01-31 00:00:00.0)
Ο ΣΥΝ και η ...Κομανέτσι (2004-04-14 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικές δηλώσεις στελεχών (2001-10-25 00:00:00.0)
Αλλαγή διευθυντή και νέα διευθυντική δομή (2000-12-21 00:00:00.0)
Θα συμφωνήσουν διαφωνώντας; (1998-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ