Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΘΕΑΜΑ - ΑΚΡΟΑΜΑ
Σοβαρές καταγγελίες για τους όρους εργασίας σε σίριαλ
  • Βάζουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι αν αρρωστήσουν από κορονοϊό δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε μισθό!
  • Επιβεβαιώνονται και από τη «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», που ζητά επιτέλους να γίνει Γενική Συνέλευση του Σωματείου των ηθοποιών

Μια σοβαρή καταγγελία για τους όρους εργασίας των εργαζομένων στο θέαμα - ακρόαμα φέρνει στο φως το Σωματείο Εργαζομένων στον χώρο (ΣΕΘΕΑ), σημειώνοντας ότι «εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών ζήτησε από τους εργαζόμενους να υπογράψουν ότι εάν και εφόσον νοσήσουν από κορονοϊό, η μισθοδοσία τους διακόπτεται και η εταιρεία δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντί τους».

Δίνοντας μια εικόνα συνολικότερα των συνθηκών που επικρατούν στον χώρο, το ΣΕΘΕΑ προσθέτει ότι στα σίριαλ που επιδοτούνται με κρατικό χρήμα εκατομμυρίων, «η εντατικοποίηση, η εργοδοτική αυθαιρεσία, τα 10ωρα και 15ωρα πάνε σύννεφο, χωρίς να πληρώνονται οι υπερωρίες, πολλές φορές με 6ήμερη δουλειά, με πλατό χωρίς αερισμό και χώρο για διάλειμμα». Και προσθέτει τον προβληματισμό ότι αν ο εργαζόμενος που θα νοσήσει κινδυνεύει να μείνει μισό μήνα χωρίς μισθό, «μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και στο να το αποκρύψει»... ενώ αν σταματήσουν τα γυρίσματα για οποιοδήποτε λόγο, η επιχείρηση είναι εξασφαλισμένη, η «χασούρα» μηδενική.

«Ως εδώ η κοροϊδία! Κανείς εργαζόμενος/η μόνος/η απέναντι στην εργοδοτική και κυβερνητική αυθαιρεσία. Να παρθεί άμεσα πίσω η πρακτική της συγκεκριμένης εταιρείας παραγωγής», απαιτεί το ΣΕΘΕΑ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνει και η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών», που σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Σε μια σειρά από χώρους του κλάδου μας, στην τηλεόραση οι οποίοι χρηματοδοτούνται με κρατικά χρήματα, συνάδελφοί μας αναγκάζονται να υπογράψουν ότι δεν θα αρρωστήσουν ή ότι αν αρρωστήσουν δεν θα έχουν κανένα δικαίωμα, ούτε μισθό».

Παράλληλα, η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» αναφέρεται στην τελευταία συνεδρίαση του ΔΣ του ΣΕΗ το Σάββατο, σημειώνοντας ότι σε αυτό το τοπίο που διαμορφώνεται, «οι δυνάμεις της διοίκησης του σωματείου, σε μια ακόμα συνεδρίαση, απέφυγαν να συζητηθούν τα ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν όλους μας μετά από ένα χρόνο με κλειστούς τους χώρους Πολιτισμού. Το πώς θα παλέψουμε, πώς θα οργανωθεί ο κλάδος για να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, το πώς θα πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση». Καθώς το καλοκαίρι θα υπάρχει καλλιτεχνική δραστηριότητα (ήδη υπάρχει στο οπτικοακουστικό), η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» επισημαίνει ότι «οι όροι που θα εργαστούμε ήδη σκιαγραφούνται, σήμερα πρέπει να παλέψουμε για αυτούς».

Τονίζει ότι «ακόμα και η πάλη και για τα ζητήματα των αποκαλύψεων και των καταγγελιών πρέπει να γίνει υπόθεση του κλάδου και όχι ενός ΔΣ, πρέπει να δεθεί με την πάλη μας για εργασιακά δικαιώματα και συμβάσεις σε όλους τους χώρους». Και ζητά άμεσα το ΔΣ να συζητήσει την πρόταση δράσης της «Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών» για συμβολική κατάληψη στο Εθνικό Θέατρο, συνέντευξη Τύπου, συντονισμό της δράσης με τους σπουδαστές και απαίτηση ανοίγματος των χώρων με όλα τα μέτρα προστασίας, καθώς και να οριστεί Γενική Συνέλευση του Σωματείου, που έχει να γίνει από τον Σεπτέμβρη, παρά τις σοβαρές εξελίξεις που έχουν μεσολαβήσει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ