Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ ΣΤΗΝ ΑΛΑΣΚΑ
Αποτύπωση της νέας όξυνσης του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού

Από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών

AFP or licensors

Από τις συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών
Την περαιτέρω όξυνση του ανταγωνισμού ΗΠΑ - Κίνας αποτύπωσαν οι διήμερες συνομιλίες στα τέλη της περασμένης βδομάδας στην Αλάσκα, μεταξύ της αμερικανικής αντιπροσωπείας που συναποτελούσε ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, και της κινεζικής, που αποτελούσαν το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κίνας και επικεφαλής της επιτροπής Διεθνών Σχέσεων Γιανγκ Τζιετσί και ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι.

Μετά την επεισοδιακή έναρξη των συνομιλιών την περασμένη Πέμπτη, με τη δημόσια ανταλλαγή κατηγοριών, οι τοποθετήσεις μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης την Παρασκευή κινήθηκαν σε σχετικά χαμηλότερους τόνους, χωρίς να συγκαλύπτονται οι βαθιές αντιθέσεις ΗΠΑ - Κίνας στο πλαίσιο της αναμέτρησής τους για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα.

«Περιμέναμε να έχουμε σκληρές και ειλικρινείς συνομιλίες σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων και αυτό ακριβώς συνέβη», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Σάλιβαν, ενώ ο Μπλίνκεν είπε ότι «κατορθώσαμε να έχουμε μια πολύ ειλικρινή συζήτηση κατά τη διάρκεια αυτών των πολύωρων συναντήσεων σε μια περιεκτική ατζέντα» και ότι «γνωρίζαμε από την αρχή των συναντήσεων ότι υπάρχουν πολλά θέματα στα οποία διαφωνούμε ριζικά». Ο ίδιος, παρότι η αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας διαπερνά τη στάση τους σε όλα τα μέτωπα διεθνώς, ισχυρίστηκε ότι «σε ό,τι αφορά το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα, το Αφγανιστάν και το κλίμα, τα συμφέροντά μας αλληλεπικαλύπτονται», ενώ συνολικά η αμερικανική αντιπροσωπεία έκανε λόγο και για διαθέσεις να επιδιωχθεί συνεργασία με την Κίνα για «κοινά συμφέροντα» μέσω «κανονικών διπλωματικών διαύλων». Η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε ωστόσο ότι στα ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, στο εμπόριο και την τεχνολογία, οι ΗΠΑ, σε «στενή διαβούλευση» και «με τους συμμάχους και τους συνεταίρους μας», θα προχωρήσουν «με τρόπο που θα προστατεύει πλήρως τα συμφέροντά μας».

Από την κινεζική πλευρά, ο Τζιετσί αναφέρθηκε κι αυτός σε «εποικοδομητικές» συνομιλίες, προσθέτοντας ότι «ωστόσο σαφώς υπάρχουν ακόμα διαφορές» και ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να ακολουθήσουν την πολιτική της "μη σύγκρουσης" για να καθοδηγήσουν την πορεία μας προς μια υγιή και σταθερή πορεία προς τα εμπρός». Ο δε Γι επανέλαβε ότι η Κίνα παραμένει αποφασισμένη να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία, ασφάλεια και ανάπτυξή της. Σε αντιστοιχία εξάλλου με τις δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, και οι εκπρόσωποι του Πεκίνου αναφέρθηκαν σε δυνατότητες για μια «σχέση αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας», ιεραρχώντας τα ζητήματα «της πανδημίας, της κλιματικής αλλαγής και της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης».

Στην Κίνα ο Ρώσος ΥΠΕΞ - «Να απομακρυνθούμε από το δολάριο»

Να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας, διήμερες επαφές στην Κίνα ξεκίνησε χτες ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ.

Μιλώντας σε κινεζικά ΜΜΕ ισχυρίστηκε ότι «σήμερα Κίνα και Ρωσία αξιολογούν τις διμερείς τους σχέσεις ως τις καλύτερες σε ολόκληρη την ιστορία τους». Ανασύροντας τα περί «πολυπολικού κόσμου» με τα οποία «καμουφλάρονται» οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, ο Σ. Λαβρόφ μίλησε για «διαμόρφωση ενός αληθινά πολυπολικού και δημοκρατικού κόσμου, που δυστυχώς παρεμποδίζεται από δυτικές χώρες, ειδικά τις ΗΠΑ», τις οποίες κατηγόρησε ότι επιδιώκουν να κυριαρχήσουν στην παγκόσμια οικονομία και πολιτική με κάθε κόστος.

«Η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στη διεθνή αρένα λειτουργεί γενικά σταθεροποιητικά, τόσο σε διεθνές όσο και σε περιφερειακό επίπεδο», ισχυρίστηκε, ενώ μεταξύ άλλων υποστήριξε πως Κίνα και Ρωσία πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των κυρώσεων που τους επιβάλλουν οι ΗΠΑ, ενισχύοντας την επιστημονική και τεχνολογική τους ανεξαρτησία και απομακρυνόμενες από το αμερικανικό δολάριο στο εμπόριο.

Στο επίκεντρο των επαφών Λαβρόφ θα βρεθεί και η περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας. Μιλώντας πρόσφατα στο πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο Κινέζος πρέσβης στη Μόσχα Ζχανγκ Χανχουί τόνισε ότι η χώρα του θα επιδιώξει τακτική συνεργασία με τη Ρωσία ως προς την αντιμετώπιση των ΗΠΑ και χαρακτήρισε «σημαντικό πυλώνα» την «αμυντική συνεργασία» των δύο πλευρών, «σημαντική προστασία» για τη διατήρηση της «στρατηγικής ισορροπίας» στον κόσμο. «Ως δύο μεγάλες δυνάμεις, Κίνα και Ρωσία μοιράζονται ευρέως κοινά συμφέροντα και ειδικές ευθύνες για τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης και σταθερότητας, την προώθηση της παγκόσμιας ανάπτυξης και ευημερίας», είπε μεταξύ άλλων.

Κυρώσεις της ΕΕ στην Κίνα μετά από τρεις δεκαετίες

Στο μεταξύ, το χτεσινό Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της ΕΕ αποφάσισε κυρώσεις κατά της Κίνας, συγκεκριμένα κατά 4 Κινέζων αξιωματούχων και ενός κρατικού οικονομικού και παραστρατιωτικού οργανισμού, για «παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ. Στην περιοχή πλειοψηφεί η μουσουλμανική μειονότητα των Ουιγούρων, η αντιμετώπιση της οποίας επανέρχεται σταθερά στην αντιπαράθεση Κίνας - Δύσης.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο πακέτο ευρωενωσιακών κυρώσεων απέναντι στην Κίνα από το 1989. Αφορούν κυρίως σε ταξιδιωτική απαγόρευση και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων στην ΕΕ.

Αντίστοιχες κυρώσεις σε βάρος Κινέζων αξιωματούχων για το ίδιο θέμα ανακοίνωσαν χτες οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Η Κίνα από την πλευρά της ανακοίνωσε ως απάντηση στην ΕΕ την επιβολή κυρώσεων κατά δέκα Ευρωπαίων αξιωματούχων και κατά τεσσάρων οργανισμών.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, που φωτίζει επίσης τις ευρείες αντιθέσεις στον Ειρηνικό, ο υπουργός Αμυνας των Φιλιππίνων Ντελφίν Λορενζάνα κάλεσε την Κίνα να ανακαλέσει περίπου 220 βάρκες της κινεζικής πολιτοφυλακής, που εντοπίστηκαν σε διαφιλονικούμενα νερά της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, κατηγορώντας το Πεκίνο για «ξεκάθαρη προκλητική ενέργεια στρατιωτικοποίησης της περιοχής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ