Τρίτη 23 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να βιώνουν την καταστροφή

Επείγουν τα μέτρα στήριξης των πληγέντων με ευθύνη του κράτους

Τρεις βδομάδες μετά τους ισχυρούς σεισμούς που «χτύπησαν» την περιοχή, τα προβλήματα παραμένουν για εκατοντάδες οικογένειες της Θεσσαλίας. Οι συχνές και μεγάλες μετασεισμικές δονήσεις που σημειώνονται καθημερινά (την Κυριακή σημειώθηκε άλλη μία 4,1 Ρίχτερ) συντηρούν το κλίμα ανασφάλειας και φόβου, ενώ παράλληλα επιδεινώνουν τις ήδη μεγάλες ζημιές σε σπίτια, σχολεία, άλλους επαγγελματικούς χώρους και δημόσια κτίρια.

Εκατοντάδες οικογένειες βρίσκονται σε ένα πραγματικό αδιέξοδο: Από τη μία τα σπίτια τους έχουν ζημιές ή έχουν κριθεί ακατάλληλα, οπότε είναι επικίνδυνη η παραμονή μέσα σε αυτά, και από την άλλη οι αλλεπάλληλες βροχοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν τους επιτρέπουν να μείνουν στις σκηνές και στα παραπήγματα που έχουν κατασκευάσει. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από το Δαμάσι, όπου ντουβάρια και μισογκρεμισμένα σπίτια πέφτουν από το νερό της βροχής, το οποίο μπαίνει και ολοκληρώνει το καταστροφικό έργο των σεισμών σε ό,τι έμεινε όρθιο. Αλλά και ο χώρος που έχει στηθεί, ο πρόχειρος καταυλισμός με τροχόσπιτα και ειδικά αντίσκηνα για τη διανομή του φαγητού, χώρο συγκέντρωσης, ιατρείο, χώρο ψυχολογικής υποστήριξης, είχε μετατραπεί σε πραγματικό βούρκο λόγω της συνεχούς βροχόπτωσης, που αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

Τα μεγάλα λόγια και οι υποσχέσεις γίνονται καπνός

Εκατοντάδες σεισμόπληκτοι διαπιστώνουν με τραγικό τρόπο ότι τα φώτα της δημοσιότητας σιγά - σιγά σβήνουν και οι υποσχέσεις γίνονται καπνός. Οχι επιδότηση ενοικίου και αποζημιώσεις στο 100% - που είναι η απαίτηση των σεισμόπληκτων - δεν έχουν δοθεί, αλλά ακόμη και τα 600 ευρώ για τις πρώτες ανάγκες δίνονται με το σταγονόμετρο. Η ασφαλής στέγαση των σεισμόπληκτων δεν είναι ακόμα εξασφαλισμένη, αφού οι οικίσκοι και τα τροχόσπιτα που έχουν φτάσει δεν επαρκούν για όλους. Δημόσιες υποδομές και κυρίως σχολεία δεν επισκευάζονται. Ακόμα, με βάση τα πρώτα στοιχεία από τον δευτεροβάθμιο έλεγχο, επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες των σεισμοπλήκτων ότι ενώ τα σπίτια τους χαρακτηρίστηκαν προσωρινά μη κατοικήσιμα, ξαφνικά κρίνονται κατοικήσιμα και ταυτόχρονα μειώνονται οι προβλεπόμενες αποζημιώσεις.

Ενδεικτικές είναι και οι καταγγελίες της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ελασσόνας:

  • Για περισσότερες από 50 οικογένειες δεν έχει λυθεί το ζήτημα της στέγασης, καθώς δεν έχουν εξασφαλιστεί οι απαραίτητοι οικίσκοι - κοντέινερ ή τροχόσπιτα όπου θα εγκατασταθούν λόγω πλήρους ακαταλληλότητας των σπιτιών τους. Αυτές οι οικογένειες και εκατοντάδες άλλες (τουλάχιστον 533 κατοικίες έχουν κριθεί ακατάλληλες) ζουν σε σκηνές και πρόχειρα αυτοσχέδια καταλύματα, φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία ή σε συγγενικά σπίτια.
  • Δεν έχουν ξεκινήσει οι αυτοψίες για το επίδομα των 1.200 - 6.000 ευρώ για απλές επισκευαστικές εργασίες και οικοσκευές.
  • Δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ενέργεια από το κράτος ή τη δημοτική αρχή για κατεδάφιση των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτιρίων.
  • Ξεκινάει ένας γραφειοκρατικός και οικονομικός Γολγοθάς με μεγάλους αποκλεισμούς και περιορισμούς (όπως το όριο των 150 τ.μ.) για την αποζημίωση των πληγέντων, με πρώτο βήμα την απεύθυνσή τους σε ιδιώτη μηχανικό που θα συντάξει τη μελέτη επισκευής για την έκδοση της άδειας επισκευής και της στεγαστικής συνδρομής (80% κρατική επιδότηση και 20% επιβάρυνση του ιδιοκτήτη με άτοκο δάνειο).
  • Δεν προκύπτει από πουθενά υποχρέωση των πιστωτικών ιδρυμάτων για τη χορήγηση του 20% της στεγαστικής συνδρομής, ίσα - ίσα υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μη δανειοδοτηθούν σε αρκετές περιπτώσεις οι σεισμόπληκτοι, λόγω των αυστηρών κριτηρίων (ηλικιακών, εισοδηματικών) που θέτουν οι τράπεζες.
Διέξοδος είναι η οργάνωση των πληγέντων

Μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα που προδιαγράφονται ήδη για την «επόμενη μέρα», άμεση λύση και διέξοδος είναι η λαϊκή παρέμβαση, η οργάνωση των πληγέντων, με αγωνιστικές παρεμβάσεις προς την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση και όλες τις άλλες αρμόδιες αρχές, ώστε άμεσα να παρθούν γενναία μέτρα στήριξής τους, με επίδομα 1.000 ευρώ για όλους τους πληγέντες, αποζημίωσής τους άμεσα στο 100% της ζημιάς που υπέστησαν, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, μέτρα αποκατάστασης των καταστροφών, αναστολής οφειλών και χρεών, για όσο διαρκεί η κατάσταση αυτή. Αλλιώς οι σεισμόπληκτοι κινδυνεύουν να μείνουν για πολύ καιρό σε σκηνές και οικίσκους, αντί να φτιαχτούν καινούργια σπίτια, να είναι στον «αέρα» και σε κατάσταση χρεοκοπίας.

Ακόμα, είναι απαραίτητο να παρθούν μέτρα όπως η άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της λειτουργίας των σχολείων που έχουν υποστεί ζημιές, με την άμεση επισκευή τους και επιπλέον τη διάθεση ειδικών χώρων αποκλειστικά για μελέτη και με παροχή ίντερνετ για τους μαθητές που ζουν σε σκηνές ή κοντέινερ. Να δοθεί μοριοδότηση στους μαθητές της Γ' τάξης όλων των σχολείων των σεισμόπληκτων περιοχών στις πανελλήνιες εξετάσεις. Αμεση ενίσχυση σε μόνιμο προσωπικό και μέσα των Κέντρων Υγείας, να δοθεί προτεραιότητα στους εμβολιασμούς κατά της νόσου Covid-19 στους πληγέντες.

Ταυτόχρονα, να τεθεί πιο αποφασιστικά το ζήτημα ολοκληρωμένου πλαισίου προστασίας της ζωής και των περιουσιών των λαϊκών οικογενειών, με μέτρα αντισεισμικής θωράκισης της περιοχής, για την προστασία και την ασφαλή στέγαση του πληθυσμού, με βάση το κατακτημένο επίπεδο της επιστήμης και της τεχνικής.

Συνεχίζονται οι πολύμορφες δράσεις αλληλεγγύης

Μοναδικό αποκούμπι για τους σεισμόπληκτους είναι η έμπρακτη αλληλεγγύη που συνεχίζουν να δείχνουν εργατικά σωματεία, αγροτικοί σύλλογοι και άλλοι μαζικοί φορείς από κάθε μεριά της χώρας, με τη συγκέντρωση και παράδοση ειδών πρώτης ανάγκης.

Σημαντική είναι η προσπάθεια από την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας για συγκέντρωση ελαιόλαδου, το οποίο θα παραδώσουν τις επόμενες μέρες στους σεισμόπληκτους. Οπως τονίζουν στην ανακοίνωσή τους, «είναι νωπές στη μνήμη μας οι καταστροφές από τις φονικές πυρκαγιές του 2007, καθώς και η αλληλεγγύη που μας δόθηκε από όλη την Ελλάδα. Σε τέτοιες δύσκολες ώρες που περνάνε οι συνάνθρωποί μας στη Θεσσαλία, εκφράζουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ