Τετάρτη 31 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Ενίσχυση του ελέγχου στο Χονγκ Κονγκ μέσω νέου εκλογικού νόμου

Με τη χτεσινή τελική έγκρισή τους από τη διαρκή επιτροπή της κινεζικής Βουλής ολοκληρώθηκε η διαδικασία για την προώθηση των αλλαγών στον εκλογικό νόμο του Χονγκ Κονγκ. Οι αλλαγές αυτές, μαζί με τον περσινό νόμο «για την καθολική ασφάλεια», υπηρετούν τα σχέδια του Πεκίνου να ενισχύσει τον έλεγχό του στο σημαντικό αυτό διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο (που έχει καθεστώς αυτονομίας, όντας ταυτόχρονα τμήμα της κινεζικής επικράτειας), ενισχύοντας συνολικότερα τη θέση του στον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό.

Οι νέες αλλαγές αφορούν τον τρόπο ανάδειξης των μελών του Κοινοβουλίου του Χονγκ Κονγκ. Μεταξύ άλλων οι άμεσα εκλεγμένοι μειώνονται σε 20 (από 35), ενώ ο συνολικός αριθμός των μελών του αυξάνεται σε 90 (από 70). Ακόμα, διαμορφώνεται επιτροπή που θα αξιολογεί τους υποψηφίους με βάση την απόφαση για «διακυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ από πατριώτες», όπως εγκρίθηκε και από την πρόσφατη ετήσια συνεδρίαση της κινεζικής Βουλής.

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Βρετανία κ.ά. επικρίνουν έντονα τις νέες αλλαγές, καθώς οι ισορροπίες στο Χονγκ Κονγκ αφορούν τους όρους δραστηριοποίησης μονοπωλιακών κολοσσών, σε μια ευρύτερη περιφέρεια κρίσιμη για τα συμφέροντα όλων των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντ. Ράαμπ, χτες, μίλησε πάλι για παραβίαση των συμφωνιών Κίνας - Βρετανίας, με τις οποίες το Χονγκ Κονγκ πέρασε στον έλεγχο του Πεκίνου (και έπαψε να είναι βρετανική αποικία). Εκανε λόγο για «υπονόμευση των ελευθεριών του λαού του Χονγκ Κονγκ» και «παραβίαση των διεθνών υποχρεώσεων του Πεκίνου».

Οι τόνοι για το Χονγκ Κονγκ ανεβαίνουν παράλληλα με τις αντεγκλήσεις και την «ανταλλαγή» κυρώσεων μεταξύ Κίνας και «Δύσης», με πρόσχημα την κατάσταση στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.

Χτεσινό άρθρο στην κινεζική «Λαϊκή Ημερησία» επανέλαβε ότι «η Κίνα είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα συμφέροντά της στην ανάπτυξη», κάνει λόγο για «κατασκευασμένες κατηγορίες» για τη Σιντζιάνγκ και καταλήγει: «Η οπισθοδρομική συμπεριφορά κάποιων πολιτικών από λίγες δυτικές χώρες δεν μπορεί να εμποδίσει την Κίνα να προοδεύει ούτε να αντιστρέψει την τάση της ιστορικής ανάπτυξης. Αν εξακολουθήσουν στο λάθος μονοπάτι, θα πληρώσουν το τίμημα της δικής τους ανοησίας και των άσχημων πρακτικών τους».

«Πάμε για κατάσταση ανάλογη με πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο»

Στο φόντο της εντεινόμενης αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Κίνας για την πρωτοκαθεδρία στο διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο 97χρονος, πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας και υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χ. Κίσινγκερ αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας κάποιας «συνεννόησης», προκειμένου να αποφευχθεί μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που διαμορφώθηκε στην Ευρώπη πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της βρετανικής «δεξαμενής σκέψης» «Chatam House», εκτίμησε ότι σήμερα η κατάσταση με επίκεντρο την κόντρα ΗΠΑ - Κίνας είναι «απείρως πιο επικίνδυνη» από το 1914, μεταξύ άλλων και λόγω των σύγχρονων οπλικών συστημάτων. Αναγνώρισε βέβαια και το βασικό «αγκάθι» στην όποια αναζήτηση συμβιβασμού: Οπως επισήμανε, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται να διαπραγματευτούν με μια χώρα που ετοιμάζεται να τις ξεπεράσει στο ΑΕΠ.

Εκτιμώντας ωστόσο πως υπάρχουν κάποια περιθώρια, ανέφερε ότι «η σύγχρονη τεχνολογία, οι παγκόσμιες τηλεπικοινωνίες και η διεθνής οικονομία απαιτούν οι δύο κοινωνίες να ξεκινήσουν ακόμη πιο εντατικές προσπάθειες ώστε να συνεργαστούν», στο όνομα της «ειρήνης» και της «ευημερίας του κόσμου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ