Τετάρτη 23 Γενάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Τιμωρία» στα μονοπώλια!

Τα φαινόμενα απατούν. Αυτός θα έπρεπε να είναι κανονικά ο τίτλος στην προχτεσινή απόφαση της κυβέρνησης, με την οποία επιβλήθηκαν συμβολικά πρόστιμα 118 εκατ. δραχμών στις καπνοβιομηχανίες ΙΟΝΙΚΗ (θυγατρική του Παπαστράτου), ΚΑΡΕΛΙΑΣ, ΣΕΚΑΠ, ΚΕΡΑΝΗΣ και ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ. Επιχειρώντας να εμφανιστεί σαν ο «τιμωρός» των μονοπωλίων, η κυβέρνηση δημοσιοποίησε απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, με τα πρόστιμα (από 500.000 μέχρι και 78 εκατ. δραχμές) στις παραπάνω 5 ελληνικές καπνοβιομηχανίες.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για «εναρμονισμένη πρακτική» απέναντι στα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ), καθώς όλες μαζί οι παραπάνω καπνοβιομηχανίες αποφάσισαν την ίδια μέρα (13 Οκτώβρη 2000) να αυξήσουν κατά 15% τις τιμές πώλησης των τσιγάρων στα ΚΑΕ και, ταυτόχρονα, να καταργήσουν την παρεχόμενη έκπτωση 10% στην τιμή πώλησης των τσιγάρων από τους συνοριακούς σταθμούς. Με απλά λόγια, οι παραπάνω καπνοβιομηχανίες επιδόθηκαν στο ευγενές σπορ της αισχροκέρδειας με τη μέθοδο των μονοπωλιακών τιμών.

Ετσι ...φροντίζοντας για την «υγεία» των καπνιστών, «φούσκωσαν» κατά περίπου 25% τις τιμές πώλησης των τσιγάρων. Με βάση δικούς μας υπολογισμούς, προκύπτει ότι οι παραπάνω εταιρίες «φούσκωσαν» με το «έτσι θέλω» κατά περίπου 100 δραχμές το πακέτο τις τιμές πώλησης τσιγάρων στα ΚΑΕ, ωθώντας έτσι στα ύψη τα κέρδη τους. Με δεδομένο ότι ο τζίρος των ΚΑΕ από τις πωλήσεις τσιγάρων είναι σημαντικός, καθένας αντιλαμβάνεται ότι τα κέρδη που αποκόμισαν οι καπνοβιομηχανίες στην περίοδο των 16 περίπου μηνών από τον Οκτώβρη του 2000 που αύξησαν τις τιμές μέχρι σήμερα, είναι πολλαπλάσια των 118 εκατ. δραχμών που τους επιβλήθηκαν.

Κατά τα άλλα, η κυβέρνηση και οι κάθε είδους θιασώτες της «ελεύθερης αγοράς» δηλώνουν πως η απελευθέρωση των τιμών «ευνοεί τους καταναλωτές», γιατί δήθεν ο ...«ελεύθερος ανταγωνισμός» περιορίζει ή εμποδίζει την κερδοσκοπική ασυδοσία των μονοπωλίων!


Λ. Τ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ