Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΤΖΟΡΤΖ ΦΛΟΪΝΤ
Αποτυπώνεται η δολοφονική και προκλητική στάση της αστυνομίας

Ο αποτρόπαιος χαρακτήρας της δολοφονίας του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ τον Μάη του 2020 από τον λευκό αστυνομικό Ντ. Σόβιν, σε ένα ακόμα επεισόδιο αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ, όπως και η προκλητική στάση των αστυνομικών απέναντι στις έντονες διαμαρτυρίες των διερχόμενων την ώρα της δολοφονίας, αποτυπώνονται σε καταθέσεις μαρτύρων κατά τις πρώτες μέρες της σχετικής δίκης σε δικαστήριο της Μινεάπολις.

Η 18χρονη Νταρνέλα Φρέιζιερ, που τράβηξε με το κινητό της το βίντεο με τη σύλληψη και τον θάνατο του Φλόιντ, κατέδειξε τον Σόβιν ως τον άνθρωπο που σκότωσε τον Φλόιντ. «Αυτός είναι ο αστυνομικός που είχε γονατίσει πάνω στον λαιμό του Τζορτζ Φλόιντ (...) Ενας τρομοκρατημένος άνδρας εκλιπαρούσε για τη ζωή του», είπε χαρακτηριστικά.

Η Τζενεβίβ Χάνσεν, πυροσβέστης που ήταν εκτός υπηρεσίας όταν βρέθηκε στον τόπο του συμβάντος, εξήγησε πως ζήτησε επίμονα από τον Σόβιν και τους άλλους αστυνομικούς να της επιτρέψουν να δώσει τις πρώτες βοήθειες στον Τζ. Φλόιντ ώστε να τον επαναφέρει στη ζωή. «Μπορούσα να τον βοηθήσω αλλά αρνήθηκαν αυτό το δικαίωμα σε αυτόν τον άνθρωπο!», τόνισε η 27χρονη.

Στο δικαστήριο κατέθεσε και ο Ντ. Ουίλιαμς, επαγγελματίας παλαιστής και αθλητής μεικτών πολεμικών τεχνών, ο οποίος ακούγεται στο επίμαχο βίντεο της σύλληψης του Φλόιντ να φωνάζει και να ζητά από την αστυνομία να ελέγξει τον σφυγμό του συλληφθέντα. «Βλέπετε ότι παλεύει να πάρει ανάσα!», τους έλεγε, αφήνοντάς τους όμως ασυγκίνητους...

Από την πλευρά τους οι δικηγόροι του Σόβιν, επιχειρώντας να στηρίξουν τον ισχυρισμό ότι ο θάνατος του Φλόιντ δεν προήλθε από τον αστυνομικό που τον πατούσε με το γόνατο στον λαιμό επί 10 λεπτά, αλλά από τη χρήση ουσιών, κάλεσαν για κατάθεση τον υπάλληλο που είχε καλέσει την αστυνομία λέγοντας ότι ο Φλόιντ τού έδωσε ένα πλαστό 20δόλαρο για να πάρει τσιγάρα. Προβλήθηκε σχετικό βίντεο από τις κάμερες κλειστού κυκλώματος του καταστήματος (χωρίς ήχο), ενώ ο υπάλληλος ανέφερε ότι ο Φλόιντ είχε καταναλώσει ναρκωτικές ουσίες μόνο και μόνο επειδή έκρινε ότι... «μιλούσε αργά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ