Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΕΖΟΥ ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ ΣΤΗ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ
Στοχευμένη «ρελάνς» στις «δυτικές» παρεμβάσεις στον Ινδο-Ειρηνικό

«Αν το ΝΑΤΟ έρχεται στην Κινεζική Θάλασσα, μπορούμε κι εμείς να έρθουμε στη Μεσόγειο», σχολιάζουν κινεζικά ΜΜΕ με αφορμή την περιοδεία

Πολυήμερη περιοδεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη πραγματοποίησε ο υπουργός Αμυνας της Κίνας, Γουέι Φενγχέ. Εκτός από την Ελλάδα είχε συναντήσεις υψηλού επιπέδου σε Ουγγαρία, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία, με φόντο την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης του Πεκίνου με ΗΠΑ και ΕΕ.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Αμυνας, η περιοδεία έγινε μετά από επίσημες προσκλήσεις από τις αντίστοιχες χώρες και εκτιμάται ότι «θα δώσει νέα ώθηση στην παραδοσιακή φιλία και την πραγματιστική συνεργασία της Κίνας με τις στρατιωτικές αρχές αυτών των χωρών».

Αναλύσεις σε κινεζικά ΜΜΕ, όπως οι «Γκλόμπαλ Τάιμς» (αγγλόφωνη εφημερίδα του ΚΚ Κίνας), παρατηρούσαν ότι η περιοδεία Γουέι στην Ευρώπη γίνεται σε μια περίοδο κατά την οποία ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ (Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία) ανέπτυξαν πρόσφατα ή ανακοίνωσαν σχέδια ανάπτυξης πολεμικών πλοίων στην Κινεζική Θάλασσα, στο πλαίσιο επιχειρήσεων για την «ελευθερία της ναυσιπλοΐας». Συνεργάτες κινεζικών επιτελείων σχολίαζαν ότι αφού «κάποια μέλη του ΝΑΤΟ επιχειρούν να παίξουν συγκεκριμένους ρόλους ασφαλείας στην λεγόμενη περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού (...) η Κίνα μπορεί να απαντήσει συμμετέχοντας σε ζητήματα ασφαλείας σε όλη την Ευρώπη και να επιτρέψει στο ΝΑΤΟ να κατανοήσει περισσότερα για την Κίνα ως παγκόσμιο παράγοντα ασφαλείας», συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αν εκείνοι μπορούν να έρθουν στη Κινεζική Θάλασσα, μπορούμε κι εμείς να έρθουμε στη Μεσόγειο». Στις ίδιες αναλύσεις γίνονταν και εκτιμήσεις του τύπου ότι «στο ΝΑΤΟ δεν υπάρχει ενιαία αντίληψη απέναντι στην Κίνα, αρκετοί αναζητούν τη συνεργασία αντί για την αντιπαράθεση...».

Στο Βελιγράδι, ο Γουέι συνάντησε μεταξύ άλλων τον Σέρβο Πρόεδρο, Αλ. Βούτσιτς, που - σύμφωνα με τις κινεζικές ανακοινώσεις - χαρακτήρισε την Κίνα «αξιόπιστο φίλο» και εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη του Πεκίνου στην αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και επιθυμία για ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας και στο πλαίσιο της κινεζικής πρωτοβουλίας «Ενας Δρόμος - Μία Ζώνη» (OBOR). Ο δε Κινέζος υπουργός υποστήριξε ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει στρατηγική συνεργασία σε πολύ υψηλό επίπεδο και εξέφρασε την ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας του για επέκταση της στρατιωτικής συνεργασίας. Μεταξύ άλλων, ο Γουέι επισκέφτηκε και το σημείο όπου κατά τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ το 1999 χτυπήθηκε η κινεζική πρεσβεία και σκοτώθηκαν 3 Κινέζοι δημοσιογράφοι, δηλώνοντας: «Ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτήν την ιστορική περίοδο και ο κινεζικός στρατός δεν θα επιτρέψει να ξαναγίνει κάτι τέτοιο, είμαστε πλήρως ικανοί και αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία, ασφάλεια και τα συμφέροντά μας στην ανάπτυξη».

Η διάθεση ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο και της OBOR βρέθηκε στο επίκεντρο των επαφών Γουέι και στη Βόρεια Μακεδονία. Ο Κινέζος αξιωματούχος ξεχώρισε επίσης την αξία της συνεργασίας «17+1» (του σχήματος που η Κίνα καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια με χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης). Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, ανέφερε ότι οι δύο χώρες έχουν μεγάλες δυνατότητες για ενίσχυση της συνεργασίας σε οικονομία, εμπόριο, υποδομές, άμυνα και ασφάλεια.

Οσον αφορά τις επαφές στην Ουγγαρία, ο Γουέι έθεσε και εκεί με έμφαση την αποφασιστικότητα με την οποία το Πεκίνο «θα υπερασπιστεί την κυριαρχία του», επικρίνοντας τις αντιδράσεις για τους χειρισμούς σε Χονγκ Κονγκ και Σιντζιάνγκ ως «προσπάθεια ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας μας» που «η Κίνα δεν θα επιτρέψει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ