Πέμπτη 1 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Νέες επαφές για τη συνεργασία με Ιαπωνία - Ν. Κορέα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, θα υποδεχτεί αύριο στις ΗΠΑ, στη ναυτική ακαδημία της Ανάπολις, τους ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα, Σίγκερου Κιταμούρα και Σαχ Χουν αντίστοιχα, για να συζητήσουν τη συνεργασία των χωρών τους στη «διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας» σε Ασία - Ειρηνικό και ειδικότερα στην Κορεατική Χερσόνησο.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Απρίλη ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γ. Σούγκα αναμένεται να είναι ο πρώτος ξένος ηγέτης που θα επισκεφτεί τις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία Μπάιντεν, αναδεικνύοντας και έτσι τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην αναβάθμιση των συμμαχιών της στον Ινδο-Ειρηνικό.

«Η στενή συνεργασία μεταξύ Ιαπωνίας, ΗΠΑ και Νότιας Κορέας είναι αναντικατάστατη για την αντιμετώπιση της Βόρειας Κορέας και τη διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας», σχολίασε και ο εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργικού συμβουλίου, Κατσουνόμπου Κάτο, ενώ επιβεβαίωσε ότι επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ θα κάνει τις επόμενες βδομάδες και ο ΥΠΕΞ Τοσιμίτσου Μοτέγκι.

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας της Ιαπωνίας, Τ. Μοτέγκι και Νομπούο Κίσι, συναντήθηκαν στις αρχές της βδομάδας στο Τόκιο με τους Ινδονήσιους ομολόγους τους Ρέτνο Μαρσούντι και Πραμπόγο Σουμπιάντο, υπογράφοντας μεταξύ άλλων συμφωνία ενίσχυσης της διμερούς αμυντικής συνεργασίας. Η συμφωνία περιλαμβάνει διευκολύνσεις για την εκατέρωθεν μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας και εξοπλισμού. Σύμφωνα με τις επίσημες δηλώσεις, οι δύο πλευρές «ανταλλάξαμε απόψεις και για την κατάσταση στην Ανατολική και Νότια Κινεζική θάλασσα, και μοιραστήκαμε σοβαρές ανησυχίες για τη συνέχιση και ενίσχυση μονομερών προσπαθειών για την αλλαγή του στάτους κβο με τη βία», με το βλέμμα ασφαλώς στην Κίνα.

Στο ίδιο κάδρο, χτες, οι Φιλιππίνες επανέλαβαν διαμαρτυρίες για αυξημένη παρουσία κινεζικών πλοίων το τελευταίο διάστημα σε νησίδες στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, που η Μανίλα θεωρεί τμήμα των χωρικών της υδάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ